Nem jut pénz az adókedvezmények kihasználására?

Elmarad a befizetési hajrá

2011. december 12. Az év végi megszokott megtakarítási boom (amit az adókedvezmények kihasználása fűt) az idén nagyon gyérre sikeredhet – véli a bankok és a nyugdíjpénztárak szakembereinek többsége. Remények ugyan még akadnak, de a folyamatok nem tűnnek túl kedvezőnek.

Az Aranyvasárnap előtti héten eddig minden évben látszott, hogy javában zajlik azoknak a befizetési rohama, akik minél teljesebben ki akarják használni az adókedvezményeket. Úgy tűnik azonban, hogy ez a hajrá az idén akár teljesen el is maradhat. Az UniCreditnél úgy látják, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlákra (nyesz) az az ügyfélkör, amelynek tagjai korábban is minden évben befizették az adóoptimalizáláshoz szükséges összeget, ebben az évben is él ezzel a lehetőséggel. Ugyanakkor új nyesz-számlák tömeges nyitására az idén nem számítanak a banknál. Ahogy – tették hozzá – a tartós befektetési szerződések (tbsz) év végi „hajráját” sem tartják valószínűnek. A Budapest Banknál még bíznak a tbsz felfutásában, bár megjegyezték azt is, hogy sokakat visszatarthat a szerződéskötéstől, hogy a konstrukció szabályozása meglehetősen bonyolult. A CIB-nél elmondták: október végéig a tbsz és a nyesz számának és állományának gyarapodása is mindössze az előző évi 30 százalékára rúgott.

A K&H-nál kismértékű növekedést várnak a tbsz és nyesz esetében is. Sokat remélnek azoktól az alapoktól, amelyeket kifejezetten ezekre a megtakarítási konstrukciókra szabtak. Az OTP-nél hangsúlyozták: a befizetési időszak december 31-én zárul le. Így ha az ügyfél csak év végén helyezi el tbsz-számláján megtakarítását, akkor a 2012. január 1. napjától induló lekötési időszak alapján ugyanakkor éri el a 3. év után érvényes kedvezményes adózást, illetve az 5. év után járó adómentességet, mintha már év eleje óta takarékoskodna. A nyesz-nél pedig az év végéig befektetett összeg, és nem az átlagállomány alapján lehet igénybe venni a 20 százalékos előtakarékossági támogatást, így a korábbi évek tapasztalataihoz hasonlóan idén is fokozott érdeklődésre számítanak.

Nyugdíj: rosszabb lehet a tavalyinál

Az OTP szakemberei tehát az optimisták (nagyon szűk) táborához tartozhatnak. Többen inkább attól tartanak, hogy még a meglévő állományt is apasztja a végtörlesztés lehetősége. Utóbbi Mészáros Győző, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint általában negatívan hat a megtakarításokra, így az önkéntes pénztárakra is. Az év végi, nagyobb összegű eseti befizetések tendenciája – emelte ki – egyébként az elmúlt 4-5 évben csökkenő. Átlagosan az önkéntes nyugdíjpénztári tagok mintegy öt százaléka él ezzel a lehetőséggel.

A szakember portálunknak kifejtette: az önkéntes nyugdíjpénztáraknál most a tagdíjakon felül befizetett összegek csökkenésére számít. Az adóoptimalizálás, várakozásai szerint, idén egy átlagos havi tagdíjat tehet ki (tehát a pénztári befizetések nagyjából az átlagos havi tagdíj kétszeresét fogják decemberben elérni). Az egészségpénztárnál jellemzően a nagyobb összegű, egészségcélú kiadások előtt töltik fel a számlájukat a tagok, amit azután rövid időn belül le is vásárolnak, ez pedig egyenletesebben oszlik el az év során. Lengyel Márk, a Generali pénztári üzletágának vezetője viszont még bízik a nyugdíj célú megtakarítások növekedésében.

 

A CIB-nél is azt gondolják, hogy a végtörlesztés valóban befolyásolhatja a korábbi megtakarítási „rendet”. Ennek pontos hatását azonban – állítják a banknál – csak a 2012-es év első negyedévét követően lehet majd felmérni.