Elszabadultak a fizetésképtelenségi eljárások Magyaroszágon

2024. május 15. Magyarországon tavaly több mint 20 ezer fizetésképtelenségi eljárás indult, ez két és félszerese az egy évvel korábbinak – derül ki a Coface hitelbiztosító legfrissebb elemzéséből. A régiós országok nagy részében is romlott a helyzet, bár közel sem ennyire.

A gazdasági visszaesés nyomán a közép- és kelet-európai országokban a 2023-as év folyamán drámai mértékben megugrott a vállalati fizetésképtelenségek – azaz felszámolási és csődeljárások – száma. Míg a vállalkozások a világjárvány idején kezdetben kormányzati támogató intézkedésekkel vészelték át a vihart, e kezdeményezések későbbi visszavonása a makrogazdasági nyomással együtt új magaslatokba repítette a fizetésképtelenségi rátákat – állapította meg a Coface hitelbiztosító minden évben megjelenő fizetésképtelenségi helyzetet bemutató idei elemzéséből. 
A Coface 2024-ben a fizetésképtelenségek számának további növekedésével számol, bár az előző évinél alacsonyabb mértékben. Úgy vélik, a vállalatokra egyre nagyobb nyomás nehezedik az emelkedő nyersanyagárak és a bérköltségek miatt.
Kilenc országban emelkedett a fizetésképtelenségi eljárások száma (Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Románia). Összesen három országban regisztráltak csökkenést (Bulgária, Horvátország és Lettország). A régióban 2022-ről 2023-ra 38,6 százalékos ezen a téren a növekedés, míg Magyarországon tavaly több mint 20 ezer fizetésképtelenségi eljárás indult, ami két és félszerese az egy évvel korábbinak.

A megindított felszámolási eljárások száma szinte minden iparágban növekedett. A Coface szakértői ismét rangsorolták a különböző magyar ágazatokat a felszámolási eljárások száma alapján, és a tavalyi év eredményeihez hasonlóan, továbbra is ugyanaz a hat szektor a legveszélyeztetettebb.

A listát most is az építőipar vezeti, amelyben 6073 felszámolási eljárás indult, szemben az egy évvel korábbi 2526-tal. Utána következik a vállalatoknak szolgáltatásokat nyújtó alágazat: itt 2807 eljárás indult a múlt évben, szemben az egy évvel korábbi 985-tel. A harmadik helyen az autóipar áll 1777 eljárással, ami több mint a duplája a 2022-es évben mért 795 eljárásnak.

Szintén kockázatosnak tekinthető a tavalyi adatok alapján a háztartásoknak szolgáltatásokat nyújtó alszektor, a vegyes termékkörű kereskedelem, valamint a szállítmányozás. A hitelbiztosító szakértői szerint a legkevésbé veszélyeztett vállalatok között vannak a kőolajat és szénhidrogéneket, üveget és kerámiát, bőrt, papírt és ásványi termékeket gyártó cégek. Ugyanakkor utóbbiaknál is megháromszorozódott az eljárások száma a 2022-es évhez képest.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok