Visszavágnak az államkincstárnak

Engednek a devizaárfolyamból a bankok

2012. december 4. A bankok és az államkincstár egymásra licitálva próbálják a lakossági deviza megtakarítást magukhoz édesgetni. A kincstár magas kamattal csábítgat, míg a bankok kedvezményes árfolyamon váltják át az ügyfelek forintjait devizára, akik így azonnali nyereséghez jutnak. Cserébe egy ideig a banknál kell lekötni a pénzt.

Nem kamattal, hanem akciós árfolyammal kelnek versenyre a bankok a lakossági deviza megtakarításokért. A Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) ugyanis meglehetősen magasra tette a lécet az 5,1 százalékos kamatozásával. Már az első napokban is a befektetők vitték, mint a cukrot az euró állampapírt, és a 200 millió eurósra tervezett kibocsátásból több mint 100 millió eurónyit megvásároltak 10 nap alatt. A bankok jelenleg kínált 2-3 százalékos akciós kamata a lekötött euró betétekre nem versenyképes az állampapír kamatával, és nem is tervezik, hogy ezen a fronton szálljanak versenybe az állammal. (A lekötött forint és deviza betétek kamatait itt találja.) Ugyanakkor most akció keretében több bank is kedvezményes árfolyamon váltja át a forint megtakarítást devizára, ha a pénzt bizonyos ideig nála köti le az ügyfél.

Kedvezmény a maradásért

Az FHB Bank december 15-ig a normál lakossági deviza árfolyam (számlakonverziós árfolyam) helyett a kedvezőbb kereskedelmi árfolyamon váltja át az ügyfél pénzét devizára, ha azt nem viszi máshova, és lekötött betétbe teszi. Így például ha valaki 4 millió forintot kötne le euróban, a tegnapi, kedvezőbb árfolyamon (282,27) 14.170 euróhoz jut, míg ha tovább utaltatná a pénzét például az államkincstárhoz, akkor csak 14.051 eurót kapna (284,66 forintos árfolyamon) az FHB-nál. Ez utóbbira jönne az euró kötvénynél az évi 5,1 százalékos kamat 3 évre (a kamat változhat az infláció függvényében, de az egyszerűség kedvéért ezzel számolunk 3 évre), így összességében 14.266 euró lenne a pénze államkötvényben tartva. A banknál viszont most 2,5 százalékos az akciós kamat egy éves lekötésnél, ami évi 31,8 eurót hoz, így a kamatot évente felvéve, összesen 14.265 euróra (ha változatlan kamattal számolunk) nő a bankban az ügyfél pénze. Akárcsak az államkötvényben tartott befektetésé. Azonban a pénzhez könnyebben hozzájuthat, sőt már az átváltásnál nyert az ügyleten, és legfeljebb kamatveszteség éri betétfeltöréskor. Míg az állampapírnál – ha lejárat előtt lenne szükség a pénzre - az aktuális árfolyamtól függ, hogy éppen hoz-e valamit a befektetés vagy inkább visz. Az FHB most néhány hónapig díjmentesen vezeti a devizaszámlát is. A bank viszont 0,8 százalékos betétfeltörési díjjal „bünteti”, ha valaki 2 hónapon belül elvinné a kedvezményesen átváltott eurót.

Versenyben a megtakarításért

Hasonló kedvezménnyel marasztalja a forintról devizára átváltott lakossági megtakarításokat az Erste Bank is. Aki az eddigi megtakarításain felül új pénzt visz a bankba, annak számlakonverziós deviza közép árfolyamon váltják át a pénzét. Ez azt jelenti, hogy például a tegnapi 286,75 forint eladási árfolyam helyett 281,13 forinton vehet eurót az ügyfél. Így 4 millió forint átváltásakor 14.228 euróhoz jut, ami 278 euróval több, mint az egyébként számított normál eladási árfolyamon számolt átváltás. Az akció dollárra és svájci frankra is él, a feltétel pedig az, hogy 6 vagy 12 hónapra kösse le az ügyfél az így átváltott devizát a banknál. Az Erste a konverziós jutalékot is elengedi, viszont ha valaki a futamidő letelte előtt elvinné a pénzét, 2 százalékos árfolyam-különbözettel és 1,5 százalékos konverziós jutalékkal terhelik meg. Az akció visszavonásig él.

Egyelőre határidő nélkül, ugyancsak visszavonásig hirdette meg a Magnet Bank, hogy a lekötött deviza betétek esetében akciós árfolyamon váltja át a forintot. Az akció alatt az előző napi MNB középárfolyamon vásárolhat az ügyfél devizát, így hétfőn 280,35 forinton lehetett nála eurót venni. Ha pedig valaki 2 évre kötné le a forintról frissiben átváltott devizáját, akkor az előző napi MNB középárfolyam mínusz 12 forintos árfolyamot alkalmaz a bank. Tegnap tehát 268,35 forinton juthatott euróhoz ez az ügyfél, így 4 millió forintból 14.905 eurót vásárolhatott. Látható tehát, hogy máris azonnali, 850 eurós nyereséghez jutott ahhoz képest, mintha normál árfolyamon vette volna az eurót. Ehhez képest a 3 hónapra kínált, 2,5 százalékos akciós éves kamat csak hab a tortán. Ha azonban mégsem tartja ott 2 évig a pénzét az ügyfél, elveszíti az árfolyamkedvezményt, amit vissza kell fizetnie a banknak.

Fogy a forint kamat


Egyre többen érezhetik azt, hogy a fogyó forint kamatok mellett megérheti devizában fialtatni a pénzt. A jegybank egy héttel ezelőtti, újabb kamatvágása után ismét sorra mérsékelték a bankok a forint betéti kamataikat. A Budapest Bank tegnaptól épp a jegybanki kamatcsökkentés mértékével, azaz 0,25 bázisponttal vitte lejjebb a lekötött betétek kamatait. A K&H Bank az egy évre lekötött betéteknél vágott 0,25 százalékponttal, a CIB pedig az akciós kamatokat vittel lejjebb az MNB kamatvágásának megfelelően. A Volksbank a jegybanki alapkamathoz kötött akciós betéteit ugyancsak 0,25 százalékponttal csökkentette december 1-jétől. Míg a Magnet Bank az elmúlt hetekben kivárt, december 1-jétől a legtöbb lekötés esetében 0,5 százalékponttal vittel lejjebb a kamatokat.  Az OTP Bank viszont éppen hogy emelte az akciós Direkt betét és Kamatmost betétek kamatát. (A cikk a Rendszeres megtakarítás rovat része. A bankok rendszeres megtakarítási ajánlatai itt találhatóak.)


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok