Ennél a befektetésnél minden megváltozott áprilisban

2024. május 22. Míg az elmúlt időszakban ömlött a pénz a befektetési alapokba, áprilisban mindössze 10 milliárd forint érkezett, ráadásul a kötvényalapokból jelentős összeg távozott. A hozamok sem segítettek a helyzeten, így hosszú idő után csökkent az itt kezelt vagyon – adta hírül a BAMOSZ.

Áprilisban a befektetési alapoknál a tőkeáramlások eredője mindössze plusz 10 milliárd forintot mutatott, miközben a korábbi hónapokban ez volt a kedvenc megtakarítási forma, és ömlött ide a pénz. A különböző kategóriák más-más képet mutatnak. Nagy változás, hogy a kötvényalapokból ezúttal kiáramlott a tőke. A vegyes és az abszolút hozamú alapok viszont jelentős mennyiségű tőkét vonzottak – írta közleményében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ).

Áprilisban az amerikai és az európai állampapírpiacon is hozamemelkedést láthattunk, és Magyarországon is jelentősen nőttek a referenciahozamok. Ez rányomta bélyegét a kötvényalapok teljesítményére. Leginkább a hosszú kötvényekbe fektető alapok sínylették meg az áprilist.

Ami a tőzsdéket illeti, a fejlett piacokon korrekciót láthattunk, a fejlődő tőzsdéken érdemi elmozdulás nem volt. A hazai tőzsde ezzel szemben erősödni tudott. A devizapiacon a forint az euróhoz képest is és a dollárhoz képest is erősödött az előző hónaphoz viszonyítva.

A tőkebeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona áprilisban gyakorlatilag nem változott (6 milliárd forinttal csökkent), a hónap végén 15.618 milliárd forintot tett ki.
 

A Befektetési alapok rovat támogatója:


 

Ami nagyot változott

A pénzpiaci alapoktól 9 milliárd forintnyi tőke távozott. A kiáramlást a hozamok némileg tompítani tudták, így összességében csak 1,1 százalékkal csökkent a kategória vagyona.

A kötvényalapokból 43,8 milliárd forint távozott. A legtöbb pénzt, 24,1 milliárd forintot a rövid futamidejű kötvényekből vontak ki, míg a hosszú futamidejű kötvényalapok esetében a tőkekiáramlás 7,2 milliárd forint volt, a szabad futamidejű kötvényalapoktól pedig 12,5 milliárd távozott. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a vagyonnövekedéshez, így 0,9 százalékkal csökkent a vagyon.

Voltak népszerű kategóriák

A vegyes alapokhoz 68,3 milliárdnyi tőke érkezett, ebből 23,2 milliárdnyi az óvatos alapokba, 33,3 milliárd forint a kiegyensúlyozott alapokba, 11,7 milliárdnyi a dinamikus alapokba jött. A kategória vagyonát nem tudták növelni a hozamok, de a vagyon így is 2,7 százalékkal nőtt, így 2113 milliárd forintos vagyonnal, megelőzve az ingatlanalapokat, ez a kategória lett a második legnagyobb a kötvényalapok 5763 milliárdos vagyona után.

A részvényalapokhoz 28,7 milliárdnyi tőke áramlott. Az árfolyammozgások nem segítették a növekedést, ám így is 2,2 százalékos lett a vagyon növekedése.

A tőkevédett alapoktól 6,7 milliárdnyi tőke távozott a hónap során.

Az abszolút hozamú alapokba 58,4 milliárd forintot hoztak a befektetők, a hozamokkal együtt pedig 4,2 százalékkal nőtt a vagyon.

A származtatott alapoktól 1,8 milliárdnyi tőke távozott, amely részben egy lejárt alappal magyarázható. A hozamok sem tudtak hozzájárulni a növekedéshez, így 5,3 százalékkal csökkent a kategória vagyona a hónapban.

Az ingatlanalapokból mindössze 0,7 milliárd forint távozott. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték gyakorlatilag nem változott. Változott azonban a kategória helyezése a vagyon tekintetében, ugyanis 2074 milliárd forinttal a dobogó harmadik helyére szorult.

Az árupiaci alapokba 4 milliárdnyi tőke érkezett. A hozamokkal együtt a vagyon 6,9 százalékkal nőtt.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokból 87 milliárd forint távozott. A hozamok sem alakultak kedvezően, így összességében a vagyon 5,8 százalékkal csökkent áprilisban.

A kötvényalapok áprilisi teljesítményéről itt írtunk.

A kötvényalapok hozamát pedig itt szedtük táblázatba.


Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!Szerző: L.J.
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok