Olcsóbb lett a tagság szüneteltetése

Érdemes magánnyugdíjra váltani

2012. szeptember 25. Több önkéntes nyugdíjpénztárnál kevesebb kerül a tagok számlájára, mint korábban. A jelenlegi átlagnál 10 ezer forintos havi megtakarítás esetén öt százalékkal kevesebb az elvonás a magán-, mint az önkéntes kasszáknál. Ez pedig akár az éves hozam elbukását is jelentheti.

Átalakította költségszintjét az Aranykor és a Honvéd önkéntes nyugdíjpénztár is. Ezzel alaposan megváltozott a kasszák között sorrend (azt, hogy az egyes pénztáraknál évente mennyi gyűlik a tagok számláján, itt kalkulálhatja). Az Aranykor korábban havi 10 ezer forintos befizetés esetén a második legjobb volt, a módosítás után viszont a 12. helyre csúszott. A Honvéd a negyedik helyről került az utolsó előttire. A tagok számláján ez 1,3-2,2 ezer forintos különbséget jelent, évente ennyivel gyarapszik kevésbé pénzük.  Az elsőre talán csekélynek tűnő összeg sokkal nagyobb jelentőséget kap, ha a százalékos mértéket nézzük. A jelenlegi (még meglehetősen magas) éves hozamok nagy részét elbukhatja így az idősebb korára takarékoskodó.

Az eltérő költségszintek a beolvadásoknál is érdekesek lehetnek. A legutóbbinál: a havi 13 ezer forintnál kevesebbet fizető K&H-pénztártagok rosszul járhatnak. Efelett azonban a befogadó kassza, a Generali alkalmazza a jobb költségszintet. Vigasztaló lehet talán, hogy ilyen esetekben (ahogy átlépésnél is) nem számítják fel a szokásos 2-4 ezer forintos belépési díjat. Az Allianz az elsőre legalább 50 ezer forintot fizetőktől sem kéri ezt el.
Sokkal jelentősebb ez az eltérés akkor, ha az önkéntes és a magánnyugdíjpénztáraknál elérhető megtakarításokat vetjük össze (ezek mára nagyjából csak a nevükben különböznek, hiszen a magán ág is önkéntessé vált). A magánkasszáknál ugyanis a jogalkotók alaposan korlátozták, mennyivel rövidíthetik meg a tagokat (a magánnyugdíjról részletek itt olvashat). A jelenlegi átlagnál 10 ezer forintos havi megtakarítás esetén öt százalékkal kevesebb az elvonás a magán-, mint az önkéntes kasszáknál. Azoknak tehát, akik a nyugdíjas korukhoz közelednek, mindenképpen megéri a váltás (a pénz áthelyezésének elvben nem lehet akadálya, de azért ez még kitaposott útnak sem tekinthető). Különösen azért, mert – legalábbis az eddigi adatok szerint – a magánkasszák hozamokban is rávertek az önkéntesekre.

A szabályozási kockázattal számolni kell

Tény azonban, hogy a szabályozás változása jókora kockázatot hordozhat. Ez azonban alighanem mindkét nyugdíjpénztári megtakarítást érintheti. Jelenleg ugyanis mindenki kérheti, hogy összegyűjtött pénzéhez egyösszegben juthasson hozzá. Elképzelhető azonban, hogy a jövőben kötelező lesz majd a járadékszolgáltatás (elhangzottak olyan kormányzati nyilatkozatok, amik ezt vetítik elő).

A lehetséges váltásról egyre kevesebben gondolkodhatnak el. Mint arról korábban írtunk, az önkéntes nyugdíjpénztárakból igen sokan léptek ki a válság óta. Nagyon sokan vannak, akik kényszerűségből (megtakarításukhoz csak tíz év után juthatnak hozzá – a részletes szabályokról itt olvashat) tagok maradnak, de fizetni nem tudnak. Számukra lehet jó hír, hogy a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) állásfoglalása szerint a nemfizetők hozamából csak az egységes tagdíjnak a működési és likviditási alapra jutó havi hányada vonható le. Persze csak a hozam erejéig. Korábban a pénztárak a teljes minimális tagdíjat vették alapul. A honlapokon közölt információkból egyébként úgy látszik, hogy a többség még nem alakította át gyakorlatát a PSZÁF elvárása szerint.

A módosítás egyébként például négyezer forint havi befizetés esetében (nagyon kevés pénztárnál kell ennél többet fizetni havonta) azt jelenti, hogy a 233 forintot bukhat csak a tag. Szemben a korábbi négyezerrel (már ha elérte ezt az összeget a hozam).


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.