Eszközkezelő: a lakás értékének 1,5 százaléka az éves bérleti díj

2012. április 13. A Nemzeti Eszközkezelőhöz kerülő lakások esetében a devizahitel felvételekor megállapított forgalmi érték 1,5 százaléka lesz az éves bérleti díj – áll a tegnap megjelent kormányrendeletben. Ez azt jelenti, hogy az annak idején 10 millió forintra értékelt lakásért havonta 12,5 ezer forintot kell fizetni.

Az érintetteknek nem kell tartaniuk az önkényes emeléstől sem, ugyanis évente egyszer, március 1-jétől változhat a bérleti díj az előző évi infláció mértékével. A bérlőknek joguk van egymás között lakást cserélni, de a NET erre csak akkor adhatja áldását, ha egyik bérlő sem tartozik lakbérrel. 

Egyelőre nem érint tömegeket a bérleti díj kérdése, noha sokan szívesen válnának meg a devizahitelüktől úgy, hogy otthonukban bérlőként maradhassanak bent. Az eszközkezelő legutóbb portálunknak áprilisra ígérte az első szerződések megkötését. Tegnapi közleményükben az áll, hogy heteken belül, április végén - május elején megköthetik az első adásvételi- és bérleti szerződéseket. Már korábban megírtuk, hogy meglehetősen döcögve halad az ingatlanok átadása.

A NET közleménye szerint a bankok a törvény szabta határidőknek megfelelően márciusban kezdték meg azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek megfelelnek. Az árverezési kvóta előírása szerint a bankok április 15-ig jelölhetik ki kényszerértékesítésre azokat az ingatlanokat, amelyeket a második negyedévben kívánnak eladni. 

A döntésről a hitelező levélben értesíti az adóst. A kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanok közül azok kerülhetnek be a Nemzeti Eszközkezelő által működtetett programba, amelyeknél egyszerre teljesül az ingatlanra, a hitelszerződésre, valamint a szociális rászorultságra vonatkozó összes törvényi feltétel, és az adásvételhez a hitelező hozzájárul. A feltételek meglétét a kijelölt bankfiókokban a hitelező vizsgálja meg. (Bővebben az eszközkezelőről itt olvashat.)


Címkék:  ,

Kapcsolódó anyagok