Akad bank, ahol nincs egyetlen érvényes kérelem sem

Eszközkezelő: újabb konkrétumok

2012. március 29. A Nemzeti Eszközkezelőt (NET) programjának indulása kissé döcögősnek látszik. Korábban az OTP és az UniCredit tudatta portálunkkal, hogyan haladnak a kényszerértékesítésre kijelöléssel, most további bankoktól is választ kaptunk.

Legfrissebb információink tovább erősítik azt a képet, hogy a bajba jutott adósok állami segítsége nem mindenütt halad egyformán. A Budapest Bank – tájékoztatták portálunkat – az első negyedévben a jogosultság külön vizsgálata nélkül értesítette a kényszerértékesítésre jelölt ügyfeleket a NET programba való jelentkezés lehetőségéről (az OTP külön jelezte, ha megítélése szerint ügyfele jogosult lehet arra, hogy ingatlanát az állam vegye meg). Az ügyfelek részéről azonban csak minimális érdeklődést tapasztaltak. Azon ügyfelek pedig, akiket érdekelt a NET, vagy nem feleltek meg a törvényi előfeltételeknek, vagy pedig nem tudtak a szociális ellátásokról szóló igazolást beszerezni az illetékes jegyzőtől. Mindezek miatt a BB-hez eddig egyetlen érvényes kérelem sem érkezett.

A bedőlt devizahitelesek Ócsán felépítendő házai nemcsak nem lesznek príma minőségűek, hanem energetikai besorolásukat tekintve egyáltalán nem lesznek semmilyenek. A kormány ugyanis úgy döntött – tudósított a HVG a most megjelent kormányrendelet-módosítás alapján –, hogy a bedőlt adósoktól megvett, vagy a nekik bérbeadott lakásokról nem kell megmondani, mennyire energiahatékonyak. 
A K&H is jelölt ki kényszerértékesítésre olyan ingatlant, amelynél szóba jöhet a NET-es segítség – tudtuk meg a banktól. Vissza is érkeztek kérelmek, amelynek elbírálása folyamatban van. Mint elmondták: az eddig benyújtott néhány igény jellemzően kis vidéki városban és kisebb falvakban lévő házakat érint. A NET igénybevételét előkészítő banki döntés  során minden esetben figyelembe vesszük az egyéb megoldási lehetőségek által kínált megtérülési arányt és annak valószínűséget is – hangsúlyozták ugyanakkor a hitelintézetnél.

A bank ugyanis az eredeti forgalmi érték 55, 50 vagy 35 százalékán adhatja el az eszközkezelőnek a lakást (lásd erről az összeállításunkat). Mint pedig azt korábban hangsúlyoztuk: ha a bank ennél jobb árat remél a piacon, akkor nyilvánvalóan nem járul hozzá, hogy átkerüljön az ingatlan az eszközkezelőhöz. Pedig az ügyfélnek nem mindegy, hogy a lakását végül ki veszi meg. Az eszközkezelő esetében már ismerjük a bérleti díjat, ráadásul az ügyfél minden adósságától megszabadul, hiszen az eljárás során a bank lemond minden további követelésről. Viszont ha a bank nem az eszközkezelőnek értékesíti az ingatlant, hanem árverezi vagy akár saját ingatlanforgalmazó vállalatának adja tovább, nem kötelessége lemondani a fennmaradó tartozásról.Kapcsolódó anyagok