Évi 400 ezret költünk az autónkra

2012. november 8. Átlagosan havi 33 ezer forintot költünk az autónkra – derült ki a Generali kutatásából. Az autósok 80 százalékának sérült már a gépkocsija, de csak 26 százalékuk rendelkezik casco biztosítással. A legnagyobb veszélyben a budapesti autók vannak.

A felsőfokú végzettségűek és a budapestiek költik a legtöbbet gépkocsira, ők ugyanis havi 40 ezer forintnál is többet fizetnek. Ugyanakkor az országos átlag 33 ezer forint körül alakul – derült ki a Generali október végén elkészült, 1200 fős reprezentatív kutatásból. Ez már minden felmerülő kiadást - a benzinköltségtől kezdve a biztosításokon át az esetleges javításokig - tartalmaz. A megkérdezettek 13 százaléka mondta azt, hogy nem ő fedezi a gépjármű fenntartásának költségeit.

Az autósoknak csak 26,4 százaléka rendelkezik casco biztosítással, a budapestieknek és a felsőfokú végzettségűeknek viszont 35 százaléka. A magasabb arány nem véletlen, hiszen a budapestieket több kár éri. Kiderült, hogy országosan csupán a megkérdezettek 20 százaléka mondta azt, hogy soha semmilyen sérülés nem érte még a járművét, ez az adat pedig mindössze 10 százalék volt a budapesti autósok esetében.

Karcolás és ütközés


A kutatás során arra is keresték a választ, hogy milyen típusú sérülések érik a leggyakrabban a gépjárműveket, akár parkolás, akár a közlekedés során. Minden második válaszadónak már megkarcolták az autóját, négyből egy autós már ütközött másik járművel, de 10 százalék felett volt azoknak az aránya is, akiknek már feltörték a gépkocsiját. A megkérdezettek 6,4 százaléka mondta azt, hogy okoztak már sérülést gépjárművében az extrém időjárási jelenségek. A budapesti adatok ezen a téren is kiugróak voltak, hiszen a fővárosi autósok 20 százalékának törték már fel az autóját, ráadásul tízből négyen már ütköztek másik járművel.

Kiegészítők


Éppen ezért a Generali idén három kiegészítő biztosítást is ingyenesen ad a kötelező biztosítása mellé. Balesetek, műszaki meghibásodások esetén lehet komoly segítség az assistance szolgáltatás, melynek keretében megszervezi a biztosító a helyszíni javítást, vagy a jármű elszállítását. A jogvédelmi biztosítás az utakon adódó jogviták rendezésében nyújt segítséget, a jogi tanácsadással illetve annak költségének a fedezésével. A harmadik ingyenes szolgáltatás a gépjárműben ülők balesetbiztosítása.

Aki nem tud cascóra áldozni, annak is érdemes évi pár ezer forintért kiegészítő biztosítást kötni azokra a veszélyfajtákra, amelyektől a leginkább tart – véli a Generali. A kötelező mellé igénybe vehető például az Önvédelem biztosítás is, mely kifejezetten a casco biztosítással nem rendelkező autósoknak fejlesztett ki a társaság. Ez a kiegészítő biztosítás akkor jelenthet segítséget, ha ütközéskor a károkozó járműve is megsérült. Természeti károkra, a kátyúk miatti sérülésekre, illetve a gépjárműben lévő poggyászokban keletkezett károkra külön-külön is köthető kiegészítő biztosítás a kötelező mellé a Generalinál. E mellett a bonus fokozatot az okozott balesetek után is megőrző bonus-garancia kiegészítő biztosítást is elérhetővé tette a Generali az idei évre.
Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kiegészítő biztosítások pontosan mire és mennyit fizetnek, mekkora lehet a maximális kárkifizetés. A pontos feltételekről is tájékozódni kell – figyelmeztetett korábban a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége.

Kapcsolódó anyagok