Ez a helyzet valójában a bolti forgalomban

2024. április 7. A KSH kiskereskedelemről közzétett statisztikájáról a sajtóban egészen ellentmondásos híradások jelentek meg. Valójában arról van szó, hogy egyes portálok a jó, míg mások a rossz viszonyszámokra helyezték a hangsúlyt. Mutatjuk a részleteket.

A kiskereskedelemben megtorpant a helyreállás, havi alapon 0,6 százalékkal csökkent a forgalom – kommentálta a KSH statisztikáját Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője. Ő kifejezetten kedvezőtlen fejleménynek tartja a tartós cikkek forgalmának zsugorodását. Ez a mutató – tette hozzá – fejezi ki leginkább a fogyasztás ciklikus pozíciójának állását. 

Maga a KSH statisztika egyébként mindenkinek adott muníciót. A havi alapon látható visszaesés mellett ugyanis az előző év azonos időszakihoz képest a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,6, naptárhatástól (és szökőnaphatástól) megtisztítva 1,1 százalékkal nőtt. Ez ugyan inkább stagnálásnak tekinthető, semmint megugrásnak, de az tény, hogy az érték határozottan nem negatív.Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal bővült, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,1 százalékkal lett kisebb az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Utóbbihoz nagyban járult hozzá a bútor-, műszakicikk-üzletekben mért eladások 10 százalékos csökkenése. 

Az egészet kicsit messzebbről nézve az látszik, hogy a 2021 évi átlaghoz képest 2024 januárjában 1,7 százalékos, februárban pedig 2,3 százalékos volt a mérséklődés. Ez a mutató utoljára 2022 novemberében jelzett növekedést. Nagy János mindezzel együtt bízik abban, hogy a kilábalás folytatódhat. Ő úgy látja, hogy a „felívelést valamelyest lassíthatja az elmúlt időszakban megtapasztalt jóléti veszteségek következtében fellépő óvatossági motívum”.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok