A nemzetközi helyzet és az IMF-tárgyalások befolyásolják

Fejünk felett a betéti kamatváltozás

2012. július 26. Stabilan tartják magukat a magas betéti kamatok, a változás azonban bármelyik pillanatban bekövetkezhet. A pénzpiaci helyzet törékeny, így a rosszabb forgatókönyv esetén kamatemelések jöhetnek. A nyugalom pedig kamatesést hozhat.

Az elmúlt hetekben nem változtattak a bankok a betéti ajánlataikon, pedig még júniusban is folytatódott a február vége óta tartó óvatos kamatcsökkentés. Az akciók is egyelőre maradtak, a bankok ugyanis kivárnak. (A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.) Tény, hogy a pénzpiaci hozamok csökkenő trendet mutatnak, a helyzet azonban jelenleg rendkívül törékeny. Erre hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank keddi közleménye is, amiben az alapkamat változatlanul hagyását indokolta. Hiába indult javulásnak a magyar gazdaság kockázatának megítélése, a nemzetközi helyzet – azaz az eurózóna válsága – bármelyik pillanatban kedvezőtlenül hathat a magyar pénzpiaci hozamokra is. Ha pedig stabilizálódik a helyzet, az javulást hoz nekünk is.

Ugyanakkor fontos, hogy amennyiben megállapodással zárulnak a kormány és az Európai Unió, illetve az IMF közötti tárgyalások, akkor biztosak lehetünk a pénzpiaci hozamok esésében, amit a banki kamatcsökkentések követnek majd. A rosszabb forgatókönyv esetén, azaz megállapodás hiányában, bármikor bekövetkezhet a kamatemelkedés. Olyannyira kétesélyes a dolog, hogy jelenleg tippelni sem lehet, merre mozdulnak majd a kamatok.

Mindenesetre a szabad pénzeket mindenképp érdemes lekötni, hiszen a jelenlegi kamatok többsége infláció fölött hoz (egy év múlva 3,5 százalék lehet a 12 havi infláció az MNB szerint), igaz, csak azoknak, akik gondosan keresik a lehetőségeket. Az „elfelejtett” pénzek szépen hoznak, csakhogy nem a betétesnek, hanem a banknak. Az akciós lekötések lejáratának napjára azért is fontos odafigyelni, mert az automatikus, ismételt lekötés már a normál kamattal fut tovább. Így fordulhat elő, hogy 12 hónapos lekötésnél csak 1,5-2,5 százalékos kamatot kap az óvatlan ügyfél, míg a legjobb ajánlat – jelenleg az Erste Banknál – erre a futamidőre még mindig 9 százalék, igaz, csak az újonnan hozott pénzekre. A régi ügyfelek pedig a CIB-nél kaphatják a legtöbbet, 8 százalékot az egy éves lekötésre.

Hat hónapra, új pénzre 8 százalékot ad az AXA, az Erste, a Raiffeisen és a Sopron Bank, míg feltételek nélkül 8,25 százalékkal a Volksbank adja a legtöbbet, a CIB pedig 7,85 százalékot kínál. Míg az akciós betétek 6-7 százalék körül alakulnak, a normál kamatok 1,5- 4 százalék között szóródnak. Jól látható, hogy infláció feletti hozammal többnyire csak az akciós ajánlatok kecsegtetnek, ezeket pedig egy mozdulattal, bármikor meg lehet változtatni. A verseny persze rákényszeríti a bankokat, hogy túl nagy változtatást ne tegyenek, a betétesek ugyanis akcióérzékenyek. A megtakarítók figyelik a hirdetéseket, és még a felmerülő költségek ellenére is elviszik a pénzüket a többet kínálóhoz. Pedig számolni érdemes, hiszen a pénz mozgatásának ára elviheti a többlet kamatot. Ugyanakkor az is meggondolandó, hogy a rendszeresen magasabb kamatot kínáló bankhoz pártoljon át valaki. Ehhez persze figyelembe kell venni a folyószámlák költségeit is. A díjakban ugyanis éves szinten itt is több tízezer forintot lehet spórolni. (A pénz mozgatásának költségeit itt kalkulálhatja, a folyószámlák költségeit pedig itt találja.)


Címkék:  , ,

Kapcsolódó anyagok