Ismét megérheti kártyával költeni külföldön

Feladta a leckét a magyar bankoknak a Revolut

2024. június 24. A bankok a korábbi években nem izgatták magukat, eszük ágában sem volt versengeni a valutaváltókkal. Ez ma sincs másképp, de a külföldi kártyás költés és az utalások terén mintha elkezdett volna egy új világot teremteni a Revolut.

Évek óta figyeljük az árfolyamok alakulását, így állíthatjuk, hogy ilyen szempontból a legrosszabbul rendre a CIB, illetve az Erste ügyfelei járnak. Mint látszik, nincs ez most sem másképp. Korábban két olyan bank is felkerült a legjobbak listájára, ami ma már egy. Úgy tűnik, az MBH nem folytatta a korábbi gyakorlatot. Ez is mutathatja, hogy az ügyfelek szempontjából nem rossz dolog a verseny. Nálunk pedig a pénzügyi irányítók érzékelhetően nem szeretik ezt.
 
Banki toplista 2024. június 21-én
MegnevezésLegjobbÁrfolyamEltérés*Legrosszabb
Euró váltásK&H407,835,33CIB
Euró visszaváltásOTP386,374,99CIB
Kártyás költés (euróban)OTP401,487,13Erste
Dollár váltásK&H380,576,36CIB
Dollár visszaváltásRaiffeisen361,925,11Unicredit
*a legjobb és a legrosszabb ajánlat között forintban  Forrás: Azénpénzem.hu gyűjtés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) többször nekiment már a Revolutnak, mert a litvániai székhelyű pénzintézet itthon határon átnyúló szolgáltatóként működik. A Revolutnak már egymillió magyar ügyfele van, így például kedvező feltételeikkel éppen a devizaváltás, devizában fizetés terén alaposan feladták a leckét a magyar bankoknak. Úgy tűnik, az OTP fel is vette a kesztyűt. Bevezették az Árfolyam+ kedvezményes számlacsomagelemet. 

Kártyás fizetés esetén a legjobb bankra is körülbelül 10 forintot ver rá a Revolut, az OTP külön igényelhető ajánlata azonban esetenként még a Revolutnál is jobb. Az akciósan díjmentes Árfolyam+ keretében a devizaátutalásokra és a betéti kártyás vásárlásokra is 600-600 ezer forintig középárfolyamon számolnak el. A K&H új, online számlát nyitó ügyfeleinek a „visszapénz” alkalmazás aktiválásával a saját devizaárfolyama és az MNB által jegyzett középárfolyam közti különbözetet jóváírásként visszaadja.
A valutaváltós euró vétel és a kártyás költés árfolyama közötti pillanatnyi különbség még a kedvezményes banki ajánlatok nélkül is meglehetősen alacsonyra csökkent. Jól megválasztott bankkal pedig végre ismét azt mondhatjuk, hogy külföldön megérheti a kártya adta kényelem és biztonság. 
A nagyobb bankok közül még az Erste csinál úgy, mintha nagyon versenyezne. A feltételes módot az indokolja, hogy a bank „kedvező árú devizaváltás” ajánlata tulajdonképpen csak az, hogy a számlásai valós idejű árfolyamon vehetnek legfeljebb félmillió forintért devizát hétfőtől péntekig 8 és 17 óra között. A devizaváltás irányától függően vételi, illetve eladási – vagyis nem közép – árfolyamot alkalmaznak. A kiemelt árfolyam szolgáltatás a saját bankszámlák közötti átvezetésre (tehát nem a kártyás vásárlásra) érvényes. Egy-egy ajánlat 40 másodpercig él. A Revolutnál a devizáért fizetendő összeg a piaci árfolyamhoz igazodva 1-2 másodpercenként változik. Az OTP-nél a devizában végzett kártyás vásárlások esetén az árfolyamok naponta 4 alkalommal frissülnek.

Nézze meg karikatúránkat is!

A bankok és a pénzváltók által alkalmazott árfolyamokat itt böngészheti

Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok