Feljelenti a betétbefagyasztással riogatót az MNB

2024. április 25. A TikTokon kezdett terjedni, hogy az önkormányzati választások után bizonyos összeghatárig befagyasztják a lakossági bankbetéteket Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az állításnak semmiféle valóságalapja nincs. Feljelentést is tesznek az ügyben.

Az egyik közösségi médiafelületen terjedő álhírrel szemben banki betéteihez most és az önkormányzati választások után is mindenki korlátlanul, szabadon hozzáférhet – nyomatékosította az MNB. Mint leírták, a TikTokon terjedő üzenetekből értesültek arról, hogy ezt egy ismeretlen személy terjeszti. Mint nyomatékosították, az állításnak semmiféle valóságalapja nincs. 

Ez az alaptalan riogatás a jegybanki közlemény szerint ugyanakkor megzavarhat egyes ügyfeleket és alkalmas a pénzügyi stabilitásba vetett bizalom megingatására is. Ezért az MNB a KiberPajzs együttműködés keretében a nyomozó hatósághoz fordult, illetve bűncselekmény elkövetésének gyanújával haladéktalanul feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.
 
Hangsúlyozták továbbá, hogy a bankbetét az egyik legbiztonságosabb megtakarítási formának számít Magyarországon. A hazai és uniós szabályok alapján a bankbetétek kifizetését nemcsak maguk a jó tőkeerővel rendelkező, stabil lábakon álló, az MNB által folyamatosan ellenőrzött, felügyelt bankok, de betétenként 100 ezer euróig (azaz jelenleg mintegy 39 millió forintig) az Országos Betétbiztosítási Alap is állja.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok