Fizethetünk, hogy birtokba kerüljenek a patikusok

Fotó: Latzer Anna
2012. július 23. Magyarország érdeke, hogy a gyógyszertárak a patikusok tulajdonában legyenek – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetőségével folytatott konzultációt követően. Kérdés, kit kell „Magyarország” alatt érteni, mert az adófizetők és a betegek biztosan nem nyernek.

Az állam megteremti a pénzügyi alapot ahhoz, hogy a patikusok visszavásárolhassák a gyógyszertárak többségi tulajdonát, reményei szerint gyorsabban, mint tervezik – mondta a kormányfő az MTI tudósítása szerint a zuglói patikában tartott sajtótájékoztatón. Az alap kereteiről tárgyalásokat kezdenek az érdekképviselettel, és meg is állapodtak Hankó Zoltánnal, a kamara elnökével abban, hogy létrehoznak egy közös munkacsoportot ennek érdekében.

A miniszterelnök kérdésre megjegyezte: olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani a gyógyszertárakra vonatkozóan is, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. A kormány támogatja továbbá – mondta Orbán -, hogy az árrések a gyógyszertáraknak kedvezően változzanak, biztonságba helyezve ezzel a kispatikákat.
A dolog igen jól hangzik, nagyon sokan támogatják a „vissza a patikákat a magyar gyógyszerészeknek” kezdeményezést, ami röviddel kormányra kerülése után a Fidesz törvényben szentesített is. Kevesen gondolnak viszont bele, hogy a korábban jelentős adóbevételt (még válságadót is fizettettek a láncokkal) hozó ágazatot most az adófizetők pénzén segítik ki. Már most látszik, hogy tőkeerő híján nő a sikertelen receptbeváltások száma (a gyógyszertárak nem tudnak készletezni, a drágább szereket csak igény esetén rendelik meg).

A gyógyszerész nem feltétlenül jó menedzser (nélküle egyébként a liberalizáció felszámolása előtt sem lehetett patikát működtetni), amit a szakmai pletykák szerint néhány kamarai vezető saját példája is mutat. Sebaj, most majd mi mindannyian finanszírozzuk a próbálkozásaikat. A korábbi verseny – amit most serényen építenek le – a patikai ügyfelek számára hosszabbított nyitvatartást, hétvégi üzemet, akciókat és kedvezményeket hozott. Ezek nagy részének (részben magának a törvénynek köszönhetően) búcsút kell mondani.

Kapcsolódó anyagok