Már nem hajtanak annyira a pénzünkre a bankok

Fogyóban a kamatakciók

2012. július 6. Az elmúlt hetekben folytatódott a betéti kamatok óvatos csökkentése, ráadásul sorra tűntek el a kiemelkedő kamatot adó akciók. A bankok visszafogták magukat a megtakarításainkért folytatott versenyben. Egyre ritkábbak a 8 százalékos ajánlatok.

Jelentős kamatmérséklést hajtott végre az AXA Bank a lekötött betéteknél. Csökkentette a normál és az akciós lekötések kamatát is. Így eltűnt az új pénzekre 2 hónapra kínált 10,03 százalékos kínálat is, helyette 8,8 százalékot ad a bank. Az FHB az akciós kamatokat vitte lejjebb 0,2 – 0,25 százalékponttal.  A K&H kínálatából eltűnt az új pénzek vonzására kínált „Nagyon nagy” és „Olimpiai” névre hallgató betét. AZ Unicredit 7 százalékra mérsékelte a 12 hónapos lekötés kamatát, és a Volksbank is lejjebb vitte a 6 hónapos, akciós betét ajánlatát 0,25 százalékponttal 8,25 százalékra, az új pénzekre pedig már nem kínálja a 6 hónapos akciós lekötést. Helyette inkább kevesebbet, 8,5 százalékot fizet 3 hónapra.

Február óta tart a kamatcsökkentéses tendencia, nyárra pedig kezdenek eltűnni a korábbi akciók. Helyettük valamivel alacsonyabb kamatot kínáló új hirdetések bukkannak fel időről időre, hogy aztán egy mozdulattal el is tűnjenek. Hiszen a magyar akcióérzékeny. Valamit tehát mindenképp kínálni kell, hogy a pénz ne vándoroljon másik, kiemelt kamatot hirdető bankhoz.

Új pénzre továbbra is kiemelkedő kamat jár. Ha valaki 1 millió forintnak keresi a helyét, akkor 32 hónapra a kamatcsökkentés után is az AXA kínálja a legtöbbet 8,80 százalékkal, a második legmagasabb pedig az Unicredit 8,50 százalékkal.  Három hónapra a Volksbank 8,50 és az AXA 8,25 százalékos ajánlata a legkedvezőbb, egyéves lekötésre pedig az Erste 9 és az AXA 8,25 százalékos ajánlata a legmagasabb.

Megkötések nélkül, akár eddig is a bankban tartott pénzre, egyéves lekötésnél a CIB adja a legtöbbet 8 százalékkal, ezt követi a Budapest Bank 7,5 százalékkal.  Három hónapnál ugyancsak a CIB vezet 7,75 százalékkal, és hat hónapra is ez a bank adja a legtöbbet 7,85 százalékkal. (A betéti kamatokat itt kalkulálhatja.) A megkötések nélkül kínált kamatok között már a 7 százalékos ajánlatok is egyre ritkábbak, az akciós ajánlatok is a legtöbb helyen 7 százalék alá süllyedtek.  

Becsali hirdetések


Az akciókkal azonban nem árt vigyázni. A szokásosnál jóval magasabb kamat ugyanis több csalafintaságot is rejthet. Ilyenek a befektetési alappal kombinált betétek, amelyek esetében a pénz felére vagy kisebb hányadára jár a kiemelkedő kamat 2-3 hónapra, míg a megtakarítás másik részét hosszabb távra, akár több évre kell lekötni, a betéteknél jóval magasabb kockázattal. Sokszor találkozhatunk unit linked biztosítással kombinált termékekkel és strukturált betétekkel. Ez utóbbiaknál a magas kamathoz mindenféle, előre meghatározott feltételeknek kell teljesülniük.

Régi ügyfél, jó ügyfél


Díjazzák a bankok a régi, több banki terméket és a szolgáltatásokat sokszor használó ügyfeleket is. Nekik is jár kiemelkedő kamat. Más kérdés, hogy a szolgáltatások használatáért mennyit számítanak fel nekik. (Itt kalkulálhatja a bankszámlák költségeit.) A kamatok tehát önmagukban csalogatóak lehetnek, a szolgáltatásokat azonban érdemes komplexen kezelni.


Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok