Eltérő módon reagálnak az állami sarcra

Goromba banki díjemelések

Fotó: Latzer Anna
2012. november 1. A legtöbb bank mára közzétette 2013 januárjától érvényes kondíciós listáját. Az már felületes ránézésre is látszik, hogy nemcsak a banki költségek változnak majd nagyot jövőre, a legkedvezőbb ajánlatok sorrendje is alaposan módosul.

A bankok igen változatosan reagálnak az új, jogszabályban még le sem fektetett tranzakciós illetékre. Az elfogadott törvényben ugyanis még egy ezrelékes elvonás szerepel, de a kormányzat már bejelentette, hogy a terhet a készpénznél három, az átutalásoknál pedig két ezrelékre növeli. A bankok komolyan vették, és eszerint hirdették meg következő évi díjaikat (az ügyfelek számára kedvező változtatásra bármikor van lehetőségük, ellenkező esetben a hatálybalépés előtt 60 nappal kell közzétenni a változást). Azoknak, akik ma úgy érzik, a legkedvezőbb számlával rendelkeznek, alighanem kellemetlen meglepetésben lesz részük. A „nullás” számlák durván drágulhatnak. Több kedvezményét megtartotta viszont például az OTP, a CIB és a K&H is.

A Citibank teljesen kinyírja nulla forintos bankszámláját. Minden díjmentes tranzakció eltűnik, az ügyfelekre teljes egészében áthárítják az új adót. A készpénzfelvétel három ezrelékbe, az átutalás pedig két ezrelékbe, maximum hatezer forintba kerül. Érdekesség a CitiComfort díjcsomagnál látszik. Itt ugyanis az illeték érvényesítését további díjemelésre is kihasználják. A netes egyszeri bankon kívüli átutalásoknál a korábban felszámított minimális és maximális díjakat is növelik. Előbbit 52-ről 70 forintra, utóbbit viszont döbbenetes mértékben: a 1,5 millió forint átlagegyenleg feletti számlánál az eddig legfeljebb 520 forintos teher 6520 forintra nő. A rendszeres átutalás, a közüzemi számlafizetés díja marad 52 forint. A Budapest bank (BB) ennél a tételnél is áthárítja az adót, a díj tehát a két ezrelék, maximum hatezer forint lesz, az OTP 48-ról 56 forintra emeli a költséget.

A havi költségek is változhatnak

Annyira különböző megoldásokat vetnek be a bankok, hogy a korábbi számlaköltségek (a mostani kínálat alapján itt kalkulálhat) a jövőre szinte semmilyen eligazítást sem adnak. A helyzetet decemberben érdemes majd az új feltételek alapján újraértékelni (a versenytársak kínálatát áttekintve nem zárható ki, hogy még január előtt néhányan kedvező irányban módosítanak majd).
A számladíjakhoz az OTP, Citi, a BB, az MKB és a Raiffeisen sem nyúl. A CIB azonban emel – mintegy 21 százalékkal. Ennél a banknál azonban megmarad az online számláról a rendszeres, az eseti átutalás és a közüzemi számlafizetés (csob) díjmentessége. A Classic bankszámlánál viszont az online tranzakciókért a korábbi minimum 66 forint helyett legalább 100 forintot kell fizetni, a csob pedig 54 forint helyett 81 forintba kerül majd. Százalékos mértékben ez is brutális drágítás, de 40 ezer forintos utalás felett az adómértéknél kevesebbet kell fizetni. Az ezrelékes díjnál ráadásul csak részben érvényesítik az állami elvonást.

A K&H is többet kér majd a számlavezetésért. Az emelés azonban itt visszafogottabb. A sima lakossági számla havi költsége 336 forintról 370-re nő. A Zéró a 150 ezer forintos rendszeres jövedelem jóváírása esetén marad díjtalan, ha viszont ennél kevesebb érkezik a számlára, akkor 674 forint helyett 1030 forintot kell majd fizetni. A bank más tételeknél nem változtat.

Sajátos megoldást alkalmaz a Raiffeisen. Az utalások korábbi díjtételeit ugyanis megfejelik egy ezrelékes, de maximum hatezer forintos új költséggel. Ami korábban díjmentes volt, annál ez a díj jelenik meg. A legegyszerűbben az MKB lépett.Mint közzétették, a bank 2013. január elsejével a készpénz műveletekre vonatkozó díjtételeit a tranzakciós illetékkel terhelt forgalom 0,3 százalékával, az átutalásoknál pedig 0,2 százalékával egységesen megemeli.

Kapcsolódó anyagok