Gyorsulhat a lakáshitelek felvétele az OTP-nél

2024. március 25. Jogszabályi változtatásnak köszönhetően jelentősen bővülhet azoknak a lakásvásárlóknak a köre, akik statisztikai értékbecsléssel igényelhetnek lakáshitelt az OTP Banknál. Ez jelentősen gyorsíthatja a hiteligénylési folyamatot.

Két évvel ezelőtt, elsőként az OTP Bank vezette be Magyarországon a statisztikai értékbecslést. Az ügyfelek pozitívan fogadták a szolgáltatást a gyorsabb átfutási és ügyintézési idő miatt. Az igénylések 6 százalékában már ezt a megoldást használják az ügyfelek.

Mi a statisztikai értékbecslés?

A statisztikai értékbecslés egy olyan új értékbecslési módszertan, amivel a hitelintézet egy számítógépes adatbázis és algoritmusok segítségével, statisztikai alapon állapítja meg az ingatlan aktuális értékét. Ehhez csupán az ingatlan főbb adataira – mint például a címe vagy a helyrajzi száma – van szükség. Így a bank már az igényfelméréskor, akár az első beszélgetéskor tudja tájékoztatni az ügyfelet az adható hitelösszegről, nem kell a hiteligénylés benyújtását – és az azt követő helyszíni értékbecslés eredményét - megvárni. Az ügyfelek számára az azonnali értékbecslés az OTP Banknál jelenleg egy akció keretében díjmentes, és dönthetnek annak elfogadásáról, vagy akár arról, hogy inkább helyszíni szemlét kérnek, bízva a nagyobb forgalmi érték megállapításban. Ha az azonnali értékbecslés által kalkulált ingatlanérték megfelelő, és nincs szükség helyszíni szemlére, a teljes hiteligénylési folyamat akár egy héttel gyorsabb és költséghatékonyabb is lehet.

- Az OTP Banknál többek között olyan ügyfélbarát megoldásokat fejlesztünk, amelyekkel a belső folyamatokat tesszük egyszerűbbé, hatékonyabbá. Az elmúlt két év tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyfelek kedvelik az azonnali értékbecslést, a mostani jogszabályi változás miatt, várakozásaink szerint akár 30 százalékkal több ügylet esetén tudjuk alkalmazni majd ezt az értékmegállapítási módszert – mondta Papp Mónika, az OTP Bank lakossági jelzáloghitelezési folyamatokért felelős vezetője.

Hol alkalmazható?

A statisztikai értékbecslés azokon a településeken alkalmazható, ahol az ingatlan adásvételek száma nagy, így megfelelő mennyiségű aktuális adat áll rendelkezésre. A szolgáltatásra vonatkozó jogszabály szerint­, a hitelfelvétellel megvásárolni kívánt ingatlannak Budapesten, megyeszékhelyen, megyei jogú városban vagy a fővárosi agglomeráció területéhez tartozó településen kell lennie. A szolgáltatást, 150 négyezetmétert nem meghaladó alapterületű lakásoknál lehet alkalmazni, és az új jogszabályi változás szerint a felvenni kívánt hitel összege nem haladhatja meg az ingatlan forgalmi értékének 60 százalékát.

Ez a változás lehetővé teszi, hogy nagyobb értékű ingatlanok esetében is lehessen alkalmazni ezt az értékmegállapítási módszert. Vannak olyan finanszírozási módok, például támogatások és a támogatott lakáshitelek, ahol a jogszabály lakhatási feltételek vizsgálatát írja elő, így ezekben az esetekben csak helyszíni szemlés értékbecslés alkalmazható. 

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta

Szerző: Azénpénzem/OTP Bank
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok