Nagyon sok plasztikot kivezettek a piacról

Hitelkártya: szinte minden átalakult

2012. április 3. Az utolsó pillanatban az új rendelkezés hatályba lépése előtt még jelentősen változtattak a bankok a hitelkártyák kínálatán, és feltételein. Szinte mindenütt eltérőek a kondíciók a múlt héten ismertetettől. Az ügyfeleknek jellemzően olcsóbbá vált a plasztikpénz, de ez többször csak az új feltételekkel kiváltott – a korábbinál sokkal csekélyebb választékból igényelhető – kártyákra igaz.

Több bank is azt mondta portálunknak korábban, hogy teljes egészében felkészült a tegnaptól életbe lépett szabályozásra. Azt már előző cikkünkben is érzékeltettük, hogy várható változás, hiszen akadtak termékek, amelyek verték az új plafont. Úgy tűnik azonban, hogy a „finomhangolás” nem csak ezekben az esetekben nem sikerült maradéktalanul. Szinte alig akad ugyanis intézmény, ahol ne változott volna most a kondíciós lista (a friss ajánlatokat itt nézheti meg. A módosítások ráadásul még bonyolultabbá tették az eligazodást. Egymás mellett élnek ugyanis az új és a régi feltételek. Ennek magyarázata: a hiteldíj (THM) korlátozására vonatkozó rendelet csak az új folyósításokra érvényes, a határozat előtt kiadott hitelkártyák kondíciói változatlanul életben vannak. A törvény csak az egy évnél hosszabb hátralévő futamidejű jelzálog-hitelszerződéseknél teszi lehetővé, hogy az adós május végéig kérje az új rendelkezés szerinti módosítást. A plafonba ütköző hitelkártyákat (a hiteldíj meghaladja a 46 százalékot) a használóknak azt tanácsoljuk, fordulókor egyszerűen adja vissza plasztikját, és igényeljen újat. A választék azonban szűkült.

A CIB – tájékoztatták az azenpenzem.hu-t a pénzintézetnél – felülvizsgálta termékstratégiáját, és eddigi termékei helyett első lépésként a megújult MasterCard Gold hitelkártyát kínálja (táblázatunkban azért nem szerepel a hitelkártyát kínálók között a bank, mert a presztizs plasztikokat egyelőre nem vettük fel a listára).  Az aranykártya éves díja 14,9 ezer forint, a hitel ára azonban a korábbi havi 2,9 százalékról 2,66 százalékra csökkent. A kondíciós lista szerint a régebbi kártyásoknak a THM 50,42 százalék, az április elsejét követően szerzetteknél azonban 45,36 százalék. A banknál viszont azt mondták portálunknak, hogy a kamatcsökkentést a meglévő Gold Hitelkártyával rendelkező ügyfeleiknél is érvényesítik.

A Budapest Bank (BB) legdrágább hitelplasztikja, a Lady Standard kibocsátását szűntette meg. A Citibanknál a „normál” (tehát nem a Shell vagy a Magyar Telekom nevét is viselő) Ezüst és Arany hitelkártyát vezették ki a piacról. Ez a bank egyébként másoktól eltérő stratégiát folytat. Itt ugyanis a régebbi ügyfeleknek olcsóbb a hitel. Az április elsejétől THM-nél a bank szinte teljesen egészében elment a plafonig, míg korábbi, Life plasztikkal rendelkező ügyfelei 44,5 százalékot fizetnek. Kivétel azonban itt is akad. A partnerrel együtt kínált arany hitelkártyáknál ugyanis az ötven százalék feletti hiteldíjat 45,9 százalékra vitték le. A korábbi kártyakiváltóknál viszont maradt a Telekom és a Shell aranynál is az 52,1 százalék.

A K&H megszűntette a hitelszámla havi díját. Ennél a banknál a legérdekesebb, hogy a plasztikpénz azoknak olcsóbb, akik fiókban igénylik. Az ügyfélszolgálaton vagy neten kezdeményezett ügyleteknél a THM két teljes százalékponttal magasabb. A bank a hitelkártyáknál az óvadékra vonatkozó kikötéseket eltörli (ez például telefonszám hiányában a teljes hitelkeretnek megfelelő nagyságú volt).
Aktívabb használatra ösztönöznek
A BB egyáltalán nem számítja fel az éves kártyadíjat akkor, ha ügyfele hitelkeretét legalább 70 százalékos mértékben kihasználja. Az Erste azt vezette újonnan be, hogy a mostantól befogadott hitelkártya főkártya és kapcsolódó társkártya kibocsátási díja levásárolható. A jóváírásra a bank tájékoztatása szerint akkor kerülhet sor, ha hitelkártya főkártyával vagy a társkártyával a kártya kibocsátásától végrehajtott, könyvelt vásárlási tranzakciók összege eléri a hitelszámlán terhelt kibocsátási díj összegét. A feltételt plasztikonként vizsgálják, ráadásul – mint ez a kedvezményt ismertető lábjegyzet g) pontjából kiderül – visszatérítés csak a hitelkeret terhére végzett vásárlási tranzakciók esetében jár. A jogosultság és az összeg megállapítására pedig deklaráltan a bank saját számítása az irányadó.

A Raiffeisen éppen most hirdetett akciót (ami különösen a visszavont ajánlatok tükrében érdekes fejlemény).  A hitelplasztikok első évi díját elengedik (ezt egyébként többen teszik, a táblázatunkban így nem egyszer a második évtől érvényes díj szerepel). Emellett a kártyaváltás esetén felszámított keretbeállítási díjtól (ez 2853 forint) is eltekint. A havi hitelkamat május végéig 2,76 százalékos, ezt követően 2,8 százalékot kell fizetni. A vásárlás utáni jóváírás az újonnan igényel plasztikoknál a második hónapban 50 ezer forintos költés felett ötezer forintra rúg, a harmadik hónapban két százalékot, de maximum 10 ezer forintot lehet így visszakapni.Kapcsolódó anyagok