OBA kártalanítás, OTP csábítás

2012. június 27. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete visszavonta a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal elrendelte az intézmény végelszámolását. Az OBA megkapta a felhatalmazást  arra, hogy megkezdje a betétesek gyorsított kártalanítását.

Az OBA tudatta: a takarék 15 332 betétesének 33,2 milliárd forint kártalanítást fizet. A betétesek 90 százaléka magánszemély, a takarékszövetkezetben tartott betétek átlagos nagysága meghaladta az országos átlagot: 2,4 millió forint. A kártalanítás hét ország állampolgárait érinti. A legidősebb OBA kártalanított betétes 1911-es születésű, a legfiatalabb 5 hónapos. A legrégebben elhelyezett betét 1982-ből való – tájékoztatott a betétbiztosító.

Az ötszáz forint alatti betéteket nem fizetik ki. Ilyen a takaréknál az OBA tájékoztatása szerint 540 darab volt, összesen 119 ezer forint értékben. Sokkal fájdalmasabb a helyzet azoknál, akik a kártalanítás közel 29 millió forintos felső határánál többet tartottak a soltvadkertiben.  Százegy fő sirathatja 3,7 milliárd forintját. Az átlagos kártalanítási értékhatárt meghaladó betétnagyság 36,6 millió forint. A nem OBA által biztosított, 1993. július 1. (az OBA biztosítás hatályba lépése) előtt elhelyezett betétek összege, amelyekre továbbra is az 1993 előtti állami garancia vonatkozik: 276 darab, összesen 15,8 millió forint.
Jó hír a betéteseknek, hogy kártalanításuk automatikus, nincs tehát szükség arra, hogy pénzüket külön igényeljék. A bennragadt összeghez azonban annak nagyságától függően különféle módon juthatnak hozzá. Egymillió forint alatt egyszerűen várniuk kell a postásra (a százezer alatti összegeket ki is hozzák). Az 1-5 millió forint közötti összegeket az ügyfelek OBA Betétbiztosítási Kártyával tudják felvenni az OTP hálózatában. A PIN-kódot mától, a kártyát pedig péntektől kapják meg. Az ATM-es készpénzfelvétel esetén a kártyához 800 ezer forintos napi limit kapcsolódik.

Az 5 millió forint feletti kártalanítási összegről az OTP fiókjaiban (a bank ügynökként kapcsolódik a folyamatba) rendelkezhetnek az ügyfelek. Az összeghez az ügyfél egy tranzakció keretében juthat hozzá, ami vagy átutalás vagy készpénzfelvétel lehet, de a bank hangsúlyozza: megtakarítási programjának teljes termék- és szolgáltatás palettájával is rendelkezésre áll.

Az, hogy a legnagyobb magyar bank értékesnek tartja az így szerezhető jelentősebb betéttel rendelkezőket, jól mutatja: a kifizetés segítésére 2012. június 27-től forródrótot hoz létre. Emellett a károsultak számára egyedi megoldásokat és személyre szabott, díjmentes tanácsadást is kínálnak. Van miért igyekezniük, hiszen a több mint háromezer nagybetétes 19 milliárd feletti megtakarítása még az OTP-nek is megbecsülendő lehet. Az 1-5 millió forintos sávba esők száma közel négyezer, és nekik is van majdnem kilnecmilliárd forint máshová helyezhető pénze.

Kapcsolódó anyagok