Csökken az önkéntes kasszák száma

Hozambuktató nyugdíjpénztári díjak

2012. február 9. Egyre kevesebb az önkéntes nyugdíjpénztár, az elmúlt hónapokban pedig többen is változtattak a díjlevonáson. Mindenki növelte az elvonás mértékét. A nagyobb összegeknél majdnem hat százalék lehet a különbség aszerint, hogy valaki a legolcsóbb vagy a legdrágább kasszát választotta. Ez pedig azt jelenti, hogy a rosszul választók az éves hozamnál is nagyobb összeget buknak.

A minimálbér jelentős növelése után a munkáltatók a korábbi 39 ezer forintos maximális befizetés helyett 46,5 ezer forintot adhatnak kedvezményes juttatásként dolgozójuk önkéntes nyugdíjpénztári számlájára. A jelenlegi díjterhelések alapján a korábbi 22,5 ezer forint helyett így már majdnem 28 ezer forint a különbség attól függően, hogy ki melyik pénztár tagja (itt nézheti meg, hogy a különböző befizetések esetén most mennyi kerül a tagi számlára).

Az önkéntes nyugdíjpénztárak sávosan állapítják meg, mekkora költséget vonnak le (elsősorban saját működésük fedezetére) tagjaiktól. A befizetések növekedésével ennek aránya persze csökken. Nem mindenütt azonosak azonban a kulcsok és az összeghatárok. Mint az önkéntes nyugdíjpénztárakat ebből a szempontból összevető kalkulátorainkból kiderül: ha a belépési költséget nem vesszük figyelembe, akkor a költségek terén az eltérés a kisebb befizetéseknél szinte elhanyagolható. Nem ez a helyzet azonban akkor, ha valaki annyira szerencsés, hogy több tízezer forintot szánhat nyugdíjtakarékosságra. Ebben az esetben ugyanis a pénztárt rosszul választó befizetése 2011-ben élből több mint reálhozamnyival vált kevesebbé annál, mint aki szerencsésebben helyezte el a pénzét.

Kik a legolcsóbbak és a legdrágábbak?

Míg ugyanis a Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az infláció tavaly 3,9 százalékos volt, a díjelvonási különbség megközelítheti akár a hat százalékot is. Az elmúlt félévben az ING finoman (egy százalékpont körüli mértékben) növelte a működési elvonást, az Aegon és az Erste pedig a sávhatárokat tolta ki (az alacsonyabb költségkulcs így jóval nagyobb összegnél lép be). A kasszák közötti sorrend egyébként ezzel nem igazán változott (mindhárom pénztár a középmezőnyben helyezkedett és helyezkedik jelenleg is el), de a magasabb összegeknél a legdrágább kasszák között már felbukkan az Erste is.

Ezt a címet egyébként az alacsonyabb befizetési sávokban kiérdemli az OTP, az AXA és a Gyögyház. A nagyobb befizetéseknél viszont a „szégyenpadon" már csak a legutóbbi marad. A listát többnyire a Pannónia vezeti, de szép helyezést ér el a Budapest, az Aranykor, az Allianz és a Honvéd is. Hozzájuk a magas sávban csatlakozik a Vasutas és két kicsi kassza, a Tempo és a Tradíció is.

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál egyébként már évek óta tart a koncentráció (amit a magánnyugdíjkasszáknál az állam kényszerített ki). A kasszák száma mostanában is csökkent. Az Életútba január elsejével beolvadt a Híd önkéntes nyugdíjpénztár, a Mobilitást a Pannónia nyelte le. Utóbbinál azonban mindenképpen érdemes egy szerintünk példamutató döntést kiemelni. A küldöttközgyűlés ugyanis úgy határozott, hogy az évek során felhalmozott működési tartalékot nem kívánja átvinni a Pannóniába. Ez azt jelenti, hogy a 2011. június 1-től 2012. március 31-ig a pénztár számlájára bármilyen jogcímen beérkező tagi befizetések 100 százalékát írják jóvá az egyéni számlán. Bizonyos összeg felett ilyen „gesztust" tesz egyébként az Aranykor, a K&H, a Vasutas és a Tempo, valamint a Tradíció. Ez látszik is a helyezéseiken.


Az OTP önkéntes kasszájánál plusz befizetésre csábítanak. Azoknak a tagoknak, akik áprilisban és májusban a vállalt tagdíjon felül a legnagyobb összegeket helyezik el nyugdíjpénztári számlájukon, értékes ajándékokat adnak. Lehet így nyerni egy 16 gigabitos wifis iPad2-t. A következő négy legtöbbet fizető 2 személyes 2 éjszakás belföldi welness ajándékutalványt kap.
 

Kapcsolódó anyagok