A diákhitelesekre hajtanak a bankok

Hűtlen ügyfelek a diákok

2011. december 13. A diákhitelt már csak két napig (december 15-ig) lehet igényelni - hangsúlyozta a Diákhitel Központ. Azokat a tanulókat, akik kölcsönt vesznek fel, a bankok is érzékelhetően tárt karokkal, speciális számlákkal és kedvezményekkel várják. Pedig egy felmérés szerint a diákok nem hűséges ügyfelek.

A Diákhitel Központ (DK) az MTI-hez eljuttatott közleményében nyomatékosította: azok az új diákhitelt igénylők, akik 2011. december 15-ig leadják igénylésüket, az őszi szemeszter utolsó kifizetési napján, 2012. január 13-án visszamenőleg akár a teljes őszi tanulmányi félévre járó kölcsönükhöz egy összegben hozzájuthatnak. Aki lekési a 2011. december 15-i beadási határidőt, már csak a jövő tanulmányi félévben kérheti ezt a hitelbírálat nélkül elérhető, speciálisan a diákok igényeihez kialakított kölcsönt. A hitel összege a költségtérítés hallgatóknál akár 250 ezer, másoknál 200 ezer forint is lehet.

Több bank is kialakított kifejezetten ezeknek a tanulóknak szóló számlacsomagot (nem kevéssé éppen a diákhitelre alapozva). A különböző neveken futó megoldások között nem akad egy sem, amelynél ne biztosítanának extra kedvezményeket. Pedig - mint Győri Dávid, a Xallis Consulting ügyvezetője kutatási eredményeikre hivatkozva elmondta - a fiatalok egyre korábban nyitnak számlát, de ilyenkor még a szülők választanak számukra bankot. Később azután, szinte tekintet nélkül arra, melyik ez a pénzintézet, váltanak. Győri szerint ugyanis cikinek érzik a korábbi helyen maradni. A Xallis ennek tudja be, hogy a 26 éves életkor elérésekor a legnagyobb magyar lakossági bank brutális piacvesztést szenved el.

A fő bankválasztási szempontokról készített felmérés ezt alátámasztani látszik. Míg ugyanis 14-17 évesek körében még 66 százalék számára fő kérdés, hogy hol rendelkezik számlával a család, a 18-25 éveseknél ez 51 százalékra, az idősebbeknél pedig 40 százalékra csökken. Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a felsőoktatásban részt vevő (tehát a diákhitelre jogosult) tanulók már csak 28 százalékának működnek közre a szülők a bankválasztásnál. A szempontok között a nagybanki jelleg, a sok bankjegykiadó (ATM), a sok saját fiók az életkor előrehaladtával egyre fontosabbá válik, de ezek maximális aránya még így is 30 százalék alatti.

Jövőre jön a drágulás

Úgy tűnik mindenestre, hogy a nagyobb bankok küzdenek ezért az ügyfélkörért (lásd táblázatunkat), bár jövőre bekövetkezik némi drágulás. A CIB 2012 januárjának végével megszűnteti a havidíj-mentességet. Az akkor bevezetendő 50 forintos költség azonban jelképesnek is tekinthető. A K&H-nál az e-bank azonosítók díjmentessége 2012. május végére szűnik meg. Ezután a hozzáférés havi 50 forintba, a PIN blokkolásának feloldása pedig 500 forintba kerül majd.

Szinte mindenütt kapcsolódik a diákszámlákhoz megtakarítási ajánlat is. Helyenként a nem életkorhoz kötött banki szolgáltatások részeként, de egészen speciális is akad.  A CIB a megtakarítási program keretében 7 százalékos prémium kamatot fizet 2,5 millió forintig (ennél nagyobb összeget így nincs is értelme itt tartani), ha befutott a vállalt összeg, és nem vettek ki a számláról pénzt. Ellenkező esetben viszont a kamat mindössze 2,5 százalék.

Talán érdemes még kiemelni, hogy az OTP a 18-28 év közöttieknek szóló Jump számlacsomagjához számtalan olyan kedvezményt kínál, amit a Juniorhoz (14-24 év) nem. A lakástakarékpénztári számlanyitásnál 50 százalékot engednek el, díjmentesen adnak egészségpénztári főkártyát, és a lakáshiteleknél elengedik az induló költségeket. Emellett egy 24 ezer forint értékű, az OTP Travel által szervezett utakra beváltható utazási utalványt is adnak.

 

A DK közleménye szerint a diákhitelről szóló kormányrendelet több ponton is változik 2012. január 1-jétől. A diákhitellel rendelkező gyesen és gyeden lévő kismamák az eddiginél jóval egyszerűbben igényelhetik a célzott kamattámogatást (CKT). A CKT lényege, hogy a kedvezményezett időszak alatt a diákhitel kamatterheit átvállalja az állam. A jövőben az erre való jogosultságot és annak időszakát a Diákhitel Központ maga állapítja meg (korábban ezt a Magyar Államkincstár tette).

Kapcsolódó anyagok