Euróra és dollárra hajtanak a bankok

Így kamatoznak a devizabetétek

2012. február 17. Leginkább az euróbetétekre fáj a bankok foga, itt találhatjuk a legtöbb kamatakciót, de a dollárt is szívesen fogadják. A legkevésbé pedig a svájci frankunk érdekli őket. Érdemes körbejárni a lehetőségeket, mert évente közel 5 százalék is lehet a különbség.

A lusta ügyfelekben bíznak a bankok akkor, amikor az általános kamatemelési hullámban csak az akciókkal csábítják az ügyfeleiket  arra, hogy náluk fektessék be a pénzüket. Aki nem követi rendszeresen a megtakarításai sorsát, nagyot bukhat a kamatokon.

A devizabetétek esetében ősztől látható, hogy egyre többet adnak a pénzünkre. A különbség azonban jelentős a legjobb és legrosszabb kínálat között. Mint korábban megírtuk, erősen megtépázta a devizabetétek állományát az elmúlt egy év. A jegybank statisztikáiból az derül ki, hogy tavaly január óta csaknem 20 százalékkal kevesebb devizabetétet tart bankban a lakosság, és egy év alatt közel 200 milliárd forintnyi deviza párolgott el a bankszámlákról. Nem véletlen tehát, hogy a pénzintézetek akciókkal csábítják az ügyfeleket arra, hogy náluk kössék le a devizájukat.

A legnagyobb harc az euróbetétekért folyik. Míg az euró alapkamat 1 százalékon áll, egyre több helyen kaphatunk akciósan 4-5 százalékot a pénzünkre. Ez azonban nem általános és nem a normál lekötésekre vonatkozik. Aki tehát csak folyamatosan megújuló betétként köti le a pénzét, azzal szembesülhet, hogy mindössze 0,1-0,2 százalékos kamattal fial, ami lehetséges, hogy a számla fenntartási költségeire sem elég. Aki viszont figyeli a lejáratot, esetleg bankot is vált, már ennél jóval többet kaphat. Az FHB például egy évre 5 százalékot fizet az euróra, ha új pénzzel gyarapítja valaki a számláját. A legrosszabb ajánlatot a Citibanknál találtuk az éves lekötésre. A pénzintézet ugyanis csak 0,1 százalékot ad.

Egyre inkább a hosszabb távú lekötésre ösztönöznének minket, így a futamidővel jellemzően nőnek a kamatok is. Az Unicredit például a kétéves lekötésre 5,25 százalékot kínál az euróbetétekre, az ötévesre pedig már évi 6 százalékot fizet. Igaz, az EBKM (egységesített betéti kamatláb mutató) valamivel kevesebb, ugyanis a kamatokat csak a futamidő végén írják jóvá.

Az USA dollár esetében már kevésbé érzékelhető a bankok erőlködése. Mintha úgy lennének vele, hogy valamit mégiscsak fizetnek, de ez lehetőleg ne legyen túl sok. Igaz, a FED 0,25 százalékon tartja az alapkamatot. Kevesebb az akció a dollár lekötésére, a legjobb ajánlatot az éven belüli lekötésekre az MKB kínálja. Egy évre 2,47 százalékot fizet, míg az Erste akciósan 2,2 százalékot ad. A legrosszabb ajánlat az OTP Banké 0,0661 százalékkal az egy éves lekötésre. Az Unicredit itt is a hosszú pénzekre hajt, ugyanis 2 évre 4,50 százalékot (az EBKM 4,40%), 5 évre pedig 5,50 százalékot (az EBKM 4,98 százalék) kínál.

A legkevésbé a svájci frankunk kell a bankoknak, ugyanis több helyen nem is lehet ebben a devizanemben számlát nyitni. Akció is alig akad. A svájci frank alapkamata 0 százalék, ennek megfelelően többnyire 1 százalék alatti a kínálat. A legviccesebbnek a Citibank ajánlata látszik, ugyanis minden lekötésre 0 százalékot ad. A legtöbbet most a CIB kínálja a svájci frankunkért évi 2,5 százalékkal. Második az Erste új pénzekre kínált 2,35 százalékával. De ezt csak új pénzre adja. 

Érdemes tehát figyelemmel kísérni a pénzünk sorsát, mert továbbra is csak az érhet el magasabb kamatot - akár ugyanannál a banknál is -, aki maga keresi a legjobb ajánlatokat.

(A betéti kamatokat itt találja.)

Kapcsolódó anyagok