Kigyűjtöttük az extrém változásokat
2016. január 15.
FRISSÍTETT Sokan gyanították vagy mutatták ki néhány konkrét esetben, hogy a sertéshús áfacsökkentése szinte változatlan árakat hozott, mert a kereskedők decemberben jókorát emeltek az áron. A KSH által közzétett adatok bebizonyították: ez általános gyakorlat lehetett. Elképesztő volt ugyanis a decemberi áremelkedés. Ez azonban nem terjedt ki a sertéshús minden fajtájára.
Decemberre a novemberihez képest közel 16 százalékkal drágult a rövidkaraj ára – számoltuk ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. Ez különösen azért kirívó, mert ebben az időszakban (tehát decemberre a novemberihez képest) a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül – írja erről kiadott jelentésében a KSH – a sertéshús 0,9 százalékkal került kevesebbe. Ez csattanós válasz lehetne a korábban felvetett anomáliákra (több árfigyelőben is azt mutatták ki, hogy a sertéshús januári áfacsökkentése szinte változatlan árakat hozott, mert a kereskedők decemberben jókorát drágítottak).
Valójában azonban, miközben a sertéscomb olcsóbb lett, a karaj ára egészen extrém mértékben emelkedett. Ez az adat pedig egyértelműen azt jelzi, hogy nem szórványos, eseti, „akciós manupilációról” lehet szó, hanem általános jelenségről. Legalábbis a felsőbb kategóriába sorolható rövidkarajnál. (A húsárakról lásd táblázatunkat.) Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György a cikk megjelenése után portálunknak jelezte, hogy a karaj kirívó adatára a statsztikai árfigyelés módosulása ad magyarázatot. Éppen decemberben álltak ugyanis át a csontos karaj helyett a csont nélküli árfigyelésére. Így tehát – jegyezzük meg már mi – a „trükközés" nem feltétlenül kereskedői, hanem statisztikai oldalról gyanítható. Most a tény az, hogy fogamunk sincs, miként alakult decemberben a karaj ára.
A decemberi árakban nem csak a karaj hirtelen drágulása az érdekes. Egyetlen hónap alatt több mint 26 százalékkal esett a narancs ára, ami legalábbis furcsának tűnik. A másik oldalon – tehát az áremelkedés terén – a karaj után következő tétel az uborka, amelyért közel hét százalékkal fizettek többet a vevők a novemberinél.
Az éves árváltozásban (tehát a decemberi árak az előző év decemberihez képest) a fejeskáposzta húzott el. Ezért a zöldségért majdnem 51 százalékkal kellett többet adni, mint egy évvel korábban. Így számolva akadnak azért még döbbenetes drágulások. Az alma ára 41, a késői burgonyáé majdnem 42, a vöröshagymáé 37,3 százalékkal emelkedett.
Az áresésben a társasházi közös költség vezet közel 46,5 százalékos mínusszal. A mosópor ugyanekkor majdnem pontosan harmadával került kevesebbe (legalábbis ez számolható ki a KSH által közölt adatokból). Erre a „toplistára” fel tudott még kerülni a tejes margarin, amiért 2015 decemberében 17 százalékkal kellett kevesebbet adni az egy évvel korábbinál.
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!
Szerző: Az Én Pénzem
Címkék: árak, KSH, sertéshús, hús, infláció, áfa, statisztika
Így trükköztek a sertéshús árával
Az agrárminiszter elégedett
Fotó: Kovács Attila, MTI
Fotó: Kovács Attila, MTI
Decemberre a novemberihez képest közel 16 százalékkal drágult a rövidkaraj ára – számoltuk ki a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. Ez különösen azért kirívó, mert ebben az időszakban (tehát decemberre a novemberihez képest) a fogyasztói árak átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek. Ezen belül – írja erről kiadott jelentésében a KSH – a sertéshús 0,9 százalékkal került kevesebbe. Ez csattanós válasz lehetne a korábban felvetett anomáliákra (több árfigyelőben is azt mutatták ki, hogy a sertéshús januári áfacsökkentése szinte változatlan árakat hozott, mert a kereskedők decemberben jókorát drágítottak).
Valójában azonban, miközben a sertéscomb olcsóbb lett, a karaj ára egészen extrém mértékben emelkedett. Ez az adat pedig egyértelműen azt jelzi, hogy nem szórványos, eseti, „akciós manupilációról” lehet szó, hanem általános jelenségről. Legalábbis a felsőbb kategóriába sorolható rövidkarajnál. (A húsárakról lásd táblázatunkat.) Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György a cikk megjelenése után portálunknak jelezte, hogy a karaj kirívó adatára a statsztikai árfigyelés módosulása ad magyarázatot. Éppen decemberben álltak ugyanis át a csontos karaj helyett a csont nélküli árfigyelésére. Így tehát – jegyezzük meg már mi – a „trükközés" nem feltétlenül kereskedői, hanem statisztikai oldalról gyanítható. Most a tény az, hogy fogamunk sincs, miként alakult decemberben a karaj ára.
Húsárak alakulása | ||
---|---|---|
Fajta | Ft/kg | Vált. (%)* |
Rövidkaraj | 1610 | 15,8 |
Sertés- comb | 1280 | -2,3 |
Rostélyos | 1810 | 0,6 |
Bontott csirke | 791 | -0,3 |
Élőponty | 1050 | -4,5 |
* 2015 decemberében a novemberihez képest |
Sokan keverik a fogyasztói árak alakulásával kapcsolatban közzétett értékeket. A legfontosabb most megismert szám a 2015-ös infláció volt (ez befolyásolja például, hogy a nyugdíjasok kapnak-e kiegészítést – nem kapnak –, de például azt is, mennyivel emelkedhetnek a banki díjak). A KSH szerint tavaly az infláció mínusz 0,1 százalékos volt. (Ennyivel estek az árak a 12 hónap alatt összesen.) Közzétették a decemberi árváltozást is, ami már a fogyasztói árak átlagosan 0,9 százalékos növekedését mutatja (ez a decemberi árak az előző év decemberéhez képest).
A sertéshús áfacsökkentése egyébként is érzékelhetően borzolta a fogyasztók kedélyét. Ugyan két hét kellett hozzá, de az adóhivatal (NAV) is közzétett egy tájékoztatót arról, mi tartozik a sertéshúsok közül az öt százalékos áfa alá. (A teljes tájékoztatót itt olvashatja.) Ezek szerint a frissen árult tőkehús mellett a forrázva, sózva, fagyasztva, füstölve, locsolva kezelt húsokra is érvényes az alacsony adóteher. Akkor is, ha azt kutya- vagy macskaeledelként árulják. A szalonna is olcsóbb lehet, de csak akkor, ha némi hús is van a zsír mellett. A főzés viszont már minden esetben emeli az áfát. Ahogy a feldolgozás is. Például a kolbászban, a szalámiban, a hurkában nyilvánvalóan nem csak sertéshús van, a többi adalék áfája pedig marad 27 százalék. Más meghökkentő érték is akad
A decemberi árakban nem csak a karaj hirtelen drágulása az érdekes. Egyetlen hónap alatt több mint 26 százalékkal esett a narancs ára, ami legalábbis furcsának tűnik. A másik oldalon – tehát az áremelkedés terén – a karaj után következő tétel az uborka, amelyért közel hét százalékkal fizettek többet a vevők a novemberinél.
Az éves árváltozásban (tehát a decemberi árak az előző év decemberihez képest) a fejeskáposzta húzott el. Ezért a zöldségért majdnem 51 százalékkal kellett többet adni, mint egy évvel korábban. Így számolva akadnak azért még döbbenetes drágulások. Az alma ára 41, a késői burgonyáé majdnem 42, a vöröshagymáé 37,3 százalékkal emelkedett.
Az áresésben a társasházi közös költség vezet közel 46,5 százalékos mínusszal. A mosópor ugyanekkor majdnem pontosan harmadával került kevesebbe (legalábbis ez számolható ki a KSH által közölt adatokból). Erre a „toplistára” fel tudott még kerülni a tejes margarin, amiért 2015 decemberében 17 százalékkal kellett kevesebbet adni az egy évvel korábbinál.
Ha ezt hasznosnak találta, lájkolja és kövesse az azénpénzem facebook oldalát, és látogassa meg máskor is közvetlenül honlapunkat!
Szerző: Az Én Pénzem
Címkék: árak, KSH, sertéshús, hús, infláció, áfa, statisztika
Kapcsolódó anyagok
- 2017.12.13 - Ötödével drágább az ünnepi hal
- 2017.07.12 - Mennyi maradt az áfacsökkentésből?
- 2016.12.28 - Jóval olcsóbb lesz a libamáj
- 2016.11.09 - Így drágulhat az életünk
- 2016.09.08 - Tovább drágult a karaj és a comb
- 2016.08.09 - Csökkentek az árak, de nem a nyugdíjasoknak
- 2016.08.05 - Hosszú lesz az ide dinnyeszezon
- 2016.05.03 - Adóemelést is kapunk a nyakunkba
- 2016.04.17 - Így trükközik a kormány
- 2016.04.14 - Jövőre már itt a Kánaán!
- 2016.02.04 - A sokasodó kormányablakok mindenre jók lesznek
- 2015.12.02 - Most épp a halak izgatják a kormányt?
- 2015.12.01 - Mit eszik a magyar?
- 2015.11.22 - Mit hoz a nyugdíjemelés?
- 2015.04.27 - Mennyibe kerülhet a sertéshús?
- 2015.02.20 - Hogyan hamisítják a statisztikát?
- 2015.01.15 - Örülhetnek a nyugdíjasok?
- 2014.10.23 - Az áfacsökkentés drágulást hozott
További kapcsolódó anyagok