Ismét a GVH célkeresztjében az eMAG

2024. április 3. A korábbi – 350 millió forintos bírság és 4 milliárd forintos jóvátétel vállalásával végződött –vizsgálat után a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ismét versenyfelügyeleti eljárást indított az eMAG-gal szemben. A leírtak alapján meglepő lenne, ha ez következmények nélkül zárulna.

Eljárást indított a GVH az Extreme Digital-eMAG Korlátolt Felelősségű Társasággal (eMAG) szemben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. A versenyhatóság bejelentése szerint a cég a 2023. július 25-28. között meghirdetett „Őrült napok” elnevezésű akciójában több terméket is jelentős árkedvezménnyel népszerűsített, majd törölte az ezekre leadott rendelések többségét. 

Az eMAG a GVH szerint 2023. október 31-től a szállítási határidőkről valótlan tartalmú tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak, 2023. július 22-től pedig esetenként előnyként jeleníti meg a magánszemélyeket a jogszabály erejénél fogva megillető 14 napos elállási jogot, valamint a termékgarancia idejét. Kifogásolják még a webáruház fogyasztói véleményekkel kapcsolatos közzétételi gyakorlatát is. 

A GVH még 2021-ben kötelezte – 200 millió forintos pénzbírság mellett – mintegy 4 milliárd forintos jóvátételi vállalásainak végrehajtására az eMAG webáruház üzemeltetőit. A webáruház akciótartási gyakorlatát ugyanis tartósan tisztességtelennek tartották. Tavalyi utóvizsgálatban azután megállapították, hogy a cég megszegte vállalásai egy részét. Ennek újabb 50 millió forintos bírság lett a vége.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok