Ismét drágul az utasbiztosítás

2024. május 27. Idén 7-8 százalékkal emelkedhet az utasbiztosítások átlagdíja – írja közleményében az Insura.hu. A biztosításközvetítő utasbiztosítási statisztikái szerint a legtöbben Horvátországba, Olaszországba vagy Ausztriába indulnak nyaralni.

Az Insura.hu a nyári utazási tervekről végzett felmérést ügyfélkörében. A több mint 2600 beérkező válaszból az derül ki, hogy az ügyfelek többsége (56 százalék) a külföldi nyaralást részesíti előnyben, csupán a válaszadók 36 százaléka preferálja a belföldi helyszíneket. Az idei terveket illetően 39 százalék nyilatkozott úgy, hogy belföldi és külföldi nyaralást is tervez, csak belföldre 32, míg csak külföldre 17 százaléknyian utaznának el ezen a nyáron. A válaszadók 12 százaléka ugyanakkor idén nem tervez nyaralást.

A külföldre utazók 59 százaléka legalább egy hetes úttal kalkulál, 19 százalékuk egy hosszabb és egy rövidebb utazást is beiktatna ebben az időszakban. 14 százalékos az aránya azoknak, akik többször mennének néhány napra, a fennmaradó 8 százalék pedig csak egy-egynapos kiruccanásokban gondolkodik. Természetesen az anyagi helyzet alakulása is fontos szerepet játszik az utazási döntésekben: a válaszadók 11 százaléka jelezte azt, hogy idén egyáltalán nem tud nyaralásra költeni, és további 40 százaléknak is csak a megszokottnál szerényebb nyaralás fér bele a költségvetésébe.

Nőttek az utasbiztosítási díjak

A felmérés válaszadóinak kétharmada minden külföldi utazására köt biztosítást. Az Insura.hu utasbiztosítási adatai szerint az első négy hónapban megkötött utasbiztosítások átlagdíja 11700 forint volt, szemben a tavaly ilyenkor tapasztalt 10900 forintos átlaggal. Várhatóan a nyári szezonban is 7-8 százalékkal kell majd többet fizetni ezért a szolgáltatásért tavalyhoz képest.

A leggyakoribb félelem az utazásokkal kapcsolatban a hirtelen baleset vagy betegség bekövetkezését övezi: a válaszadók 67 százaléka tart kiemelt mértékben ezektől az eseményektől. A jármű útközben történő lerobbanását 41 százaléknyian említették. Komoly szorongást okoz a lopás vagy rablás bekövetkezése is (25 százalék). További rizikófaktor az utazók szemében a repülőgép lekésése vagy a járattörlés (18 százalék), illetve a poggyász elvesztése (17 százalék).

Ezek a leggyakoribb úticélok

Az Insuránál tavaly nyáron megkötött utasbiztosítások 26 százaléka horvátországi, 15 százaléka olaszországi, 9 százaléka pedig ausztriai utazásra szólt, vagyis az összes utazás 50 százaléka e három ország között oszlott meg. A lista következő országai Szlovénia (8 százalék), Görögország (5 százalék), valamint Románia (5 százalék) voltak. Ezekben az arányokban várhatóan idén sem lesz jelentős elmozdulás.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok