Ismét jegybanki számokról telefonálnak a csalók

2024. május 2. Újabb telefonos csalási kampány zajlik a jegybank nevével visszaélve. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) több telefonszámának másolásával is telefonálnak csalók. Ha valaki visszahívja a kijelzett számot, az a jegybanknál csöng ki.

A jegybankra hivatkozva a tavalyi támadás után ismét az MNB több telefonszámának másolásával telefonálnak a csalók. Valamelyik kereskedelmi bank ügyfélszolgálataként vagy magának az MNB-nek a nevében jelentkeznek, mivel állításuk szerint gyanús tranzakciót észleltek az ügyfél számláján vagy bankkártyájánál. Konkrét, ám valójában nem létező személyeket (például. „Szabó Zoltán”) is megneveznek, akik épp támadják az ügyfelet.

A csalók az állítólagos „támadás” elhárítására az áldozatok pénzének biztonságba helyezést ajánlják. Ehhez bizalmas banki adatokat kérnek (például: bankkártyaszám, lejárat, cvc kód, PIN kód; internet- vagy mobilbanki jelszavak és megerősítő kódok); vagy megpróbálják rávenni az áldozatot, hogy utalja át „biztonságos” – valójában a csalók által kezelt – számlára a pénzét. Más esetekben „vírusirtót” – valójában az ügyfél számítógépéhez és banki alkalmazásához távoli hozzáférést biztosító kémprogramot – töltetnének le velük.

Ha állítólagosan kereskedelmi banktól jött a hívás, s az ügyfél esetleg visszahívja a csalókat, meglepődve tapasztalhatja, hogy a telefonszám valódi tulajdonosa, az MNB jelentkezik. A jegybanki közleményben ismételten hangsúlyozzák, sem ők, sem a kereskedelmi bankok nem kérik el soha az ügyfelektől telefonon vagy elektronikus úton azok bizalmas, a banki rendszerbe történő belépésre szolgáló adatait. Ilyen telefonhívásnál érdemes pontosító kérdéseket feltenni, gyanú esetén megszakítani a kapcsolatot és az ismert (az adott bank honlapján is feltüntetett) banki ügyfélszolgálati telefonszámon, illetve az MNB ügyfélszolgálatán érdeklődni.
 
Ha egy ügyfél mégis küldött pénzt a csalóknak, átadta adatait vagy letöltött egy kémprogramot, érdemes azt is haladéktalanul bejelenteni a bankjának (az összeg esetleges visszaszerzése érdekében) és a rendőrségnek. Ha az MNB a nevével való visszaélés kapcsán károsultakról szerez tudomást, minden esetben maga is büntetőfeljelentést tesz a nyomozó hatóságnál.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok