Az Erstének kellene kártérítenie egy devizahitelest

Itt a pénzügyes szégyenlista!

2012. szeptember 20. Az elmúlt hónapokban kirajzolódott, mely bankok és biztosítók hánynak fittyet arra, igazat adott-e a felügyelet mellett működő békéltető az őket bepanaszló ügyfélnek, vagy sem. Sorozatosan nem hajlandó ilyen esetekben lépni az FHB és a Generali, de a sorban azért nem csak ők vannak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) érzékelhetően nincs kibékülve az AXA-csoporttal. A velük szemben nemrégiben megjelent határozattal kapcsolatban azért érzékeltünk némi ellentmondást. Világosnak tűnik azonban a kép az FHB és a Generali esetében. Az FHB az idén a Pénzügyi Békéltető Testület nyolc ajánlását hagyta figyelmen kívül, a Generali ugyanezt hatszor tette meg. A K&H négy nem teljesített ajánlást „gyűjtött” be, ebből egy vonatkozott a biztosítóra. A többi társaságot azonban a PBT legfeljebb egyszer nevesítette. A többség viszont eddig egyáltalán nem ment szembe a testülettel. Korábban írtunk arról, hogy a tanács 3,1 millió forint kártérítést ítélt egy hányatott sorsú devizahitelesnek. Mostanra kiderült, az ügyben az Erste a „ludas”. Az is látszik, hogy a bankok nem tömörültek egységfrontba. Azért tudhattuk meg ugyanis a hitelintézet nevét, mert az eredeti hitelnyújtó igazolta: a végtörlesztés csak azért hiúsult meg, mert az Erste nem utalt időben.

Nyilvánvaló, hogy a végtörlesztési roham idején nagyon leterheltek voltak a banki alkalmazottak. Ezzel együtt nehéz nem arra gondolni, hogy a hitelintézetek egyszerűen „játszottak” a határidőkkel. A siófoki Erste-fiókban zajlott történetben mindenesetre elgondolkodtató, hogy a már megítélt kiváltó hitelnél a folyósítás utolsó lehetséges napja előtt egy nappal újabb igazolásokat kértek.  Ráadásul olyanokat, amiket az adós már korábban benyújtott. A történetben több bonyodalom is szerepelt (például a pénz ide-oda utalása), de a lényegen mindez nem változtat: bár rendelkezésre állt a teljes összeg, a végtörlesztés meghiúsult.

Hiába jártak a bank nyakára az adósok


Ilyen ügyekből gyűjtött össze egy jókora csokornyit az FHB. Kivétel nélkül minden esetben a határidőkkel akadtak problémák. A most megjelent legújabb ajánlás nem sokban különbözik az előzőktől. Csak talán itt még a többinél is aktívabb ügyfelek maradtak végül hoppon. Az adósok 2006-ban mintegy 15 millió devizahitelt (ez részben lakás, részben szabad felhasználású kölcsön volt, amelyek mellé négy lakástakarék szerződés is született) vettek fel. A végtörlesztési igényt 2011-ben beadták, a bank vissza is igazolta. 2012. január 24-én az FHB fiókjában érdeklődtek a befizetendő összeg pontos mértékéről, a befizetés lebonyolításának módjáról. Másnap át is utalták a megjelölt összeget (ez szinte pontosan az eredetileg felvett hitellel egyezett meg) a megadott számlaszámokra. Január 26-án ismét személyesen bementek a fiókba érdeklődni, hogy minden rendben lezajlott-e. Január 27-én kértek igazolást isa tartozás megfizetéséről, de ezt nem kapták meg. Ezután február 7-én jött a banktól az a levél, amelyben az FHB közölte: a végtörlesztés eredménytelenül zárult.

Ebben az esetben is az történt (mint több másikban is), hogy mivel a következő havi törlesztő részlet megfizetése 2012. január 27-én volt esedékes, az FHB ezt leemelte. Határidőre tehát a kijelölt hitelszámlán a végtörlesztés teljesítéséhez szükséges fedezet teljes összegénél ennyivel kevesebb állt rendelkezésre. A bank technikai számlákra, zárolásokra és hasonlókra hivatkozott, és arra is, hogy nem volt köteles az egy hónappal előre hozott határidőre felhívni a figyelmet. A K&H Banknál kiadott három ajánlás is végtörlesztésre vonatkozott. Ebből kettőnél az volt az elutasítás oka, hogy a korábban beadott végtörlesztési igényt az adós nem újította meg (az adósok persze itt is folyamatosan jártak a bank nyakára).

A K&H Biztosító és a Generali is betöréses lopásnál (utóbbi többször) nem tett eleget az ajánlásnak. A Generalinál azonban emellett akadt munkanélküliségi biztosításnál megtagadott térítés, de tűz- és üvegkár rendezésének hiányossága is. Több ügyről korábban már részletesen beszámoltunk (lásd a kapcsolódó cikkeket).


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok