Már nem hajtanak a pénzünkre a bankok

Itt a tömeges kamatcsökkentés

2012. november 10. Tömegesen csökkentették a bankok a lekötött betétek kamatait az elmúlt napokban, követve a jegybank múlt keddi kamatvágását. Az olvadó ajánlatokat elnézve, a megtakarításokért egyre gyérebb verseny folyik. Már a hosszabb lekötést sem díjazzák, tehát további kamatmérséklésre számítanak.

A Monetáris Tanács (MT) múlt heti alapkamat csökkentését (6,5 százalékról 6,25 százalékra) a napokban tömegesen követték a bankok. (A legfrissebb betéti kamatokat itt kalkulálhatja, a megtakarítási számlák ajánlatai pedig itt találhatók.) A tanács kormány által delegált tagjai az alapkamat fokozatos, hónapról hónapra 25 bázispontos mérséklését tartják kívánatosnak, és a 4,5-5 százalék körüli szintig csökkentenék. Ha a pénzpiac is ezt árazza be – mint megírtuk, jelenleg úgy tűnik, hogy igen -, akkor folytatódik a betéti kamatok csökkenése is. Emiatt meg fog szűnni az az eddigi banki gyakorlat, hogy a hosszabb pénzlekötésre magasabb kamatot kínálnak. (A cikk a Rendszeres megtakarítás rovat része.) 

A példával elöl jár most a CIB Bank, ugyanis tegnaptól drasztikusan, 7,25 százalékról 6 százalékra csökkentette az akciós, egyéves lekötésre adott kamatát. Igaz, ezzel még mindig a top ajánlatok közé tartozik (az ajánlat pedig a régebbi ügyfelekre is vonatkozik). A pénzitnézet amúgy szeptember elején még 8 százalékkal akciózott. Ugyanakkor a CIB kevésbé vitte le a rövidebb lekötések esetében a kamatot, hiszen a 3 hónapra az eddigi 6,75 százalék helyett 6,5 százalékot ad.

További mérséklés


A Budapest Bank november 8-ától minden futamidőre 25 bázisponttal mérsékelte a kamatokat, tehát egy az egyben követte a jegybank lépését. Csökkentett a Gránitbank, a K&H pedig nemcsak a normál lekötött betét kamatát vitte lejjebb 25 bázisponttal, hanem az Extra betétnél ennél jóval nagyobb vágást hajtott végre. Az új kamatok fényében kissé komikusnak tűnhet az Extra elnevezés, hiszen 1 hónapos lekötésre 500 ezer alatt 0,1 százalékos éves kamatot fizet. (Ez 499 ezer forint esetében 499 forint bruttó kamatot jelent egy év alatt, amit még a kamatadó is csökkent, nem is beszélve a banki költségekről.) Ugyanakkor a K&H visszahozta a 2 hónapos lekötésű, Nagyon nagy elnevezésű akciós termékét, amire most 8 százalékot kínál. És 8,5 százalékot ad azoknak, akik a munkabérüket is hozzá utaltatják.

Tegnaptól az Unicredit is mérsékelte 25 bázisponttal a normál és akciós betétek kamatát. A két hónapra, új pénzekre fizetett 8,5 százalékos akciójához azonban nem nyúlt. A Volksbank pedig az akciós, jegybanki alapkamathoz kötött betéteinél csökkentett. Noha a többi pénzintézet még nem lépett, nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy kimondjuk: ez hamarosan bekövetkezik.

Fogyó akciók


Rossz hír a megtakarítóknak, hogy miközben az MNB előrejelzése szerint az átlagos infláció 2013-ban 5 százalék lesz, már most alig találni 6 százalék fölötti kamatot egy éves lekötésre. Pedig ha az infláció 5 százalék, akkor legalább 6 százalékos kamatra van szükség ahhoz, hogy az adó levonása után elmondhassuk, a pénzünknél vagyunk, az nem romlott, igaz nem is tettünk szert reálhozamra. 

Egy évre most a legtöbbet, 8 százalékot az AXA és az Erste Bank ad, de csak új pénzre. Míg a Magnet Banknál 7,5 százalékot kap a régi ügyfél is. Az FHB 6,75 százalékot ad az új pénzre, a Budapest Bank pedig 6,5 százalékot kínál a régi ügyfeleknek is. Az MKB 6,41 százaléka ugyancsak a kiemelkedő ajánlatok közé tartozik.

A kiemelkedő ajánlatok eltűntek a rövidebb lekötések közül is, csak az Unicredit 8,50 százalékát, a Volksbank 8,25 százalékát, a K&H és az AXA 8 százalékát találtuk 2 hónapos lekötésre. Ezt azonban csak új pénzre adják. Az elmúlt hónapok kamatmérséklései miatt a normál lekötésre sok banknál csak néhány százalékot fizetnek, így ha nem akarják a megtakarítók, hogy a pénzük veszítsen az értékéből, akkor a korábbinál nagyobb odafigyeléssel kell keresni az inflációnál többet fizető kamatokat.

Nem csoda, hogy a csökkenő banki kamatok mellett egyre nagyobb szerep jut az állampapíroknak, hiszen például az inflációkövető, Prémium Magyar Államkötvény 9,5 százalékot fizet. Igaz, itt 2015-ig vagy 2017-ig kell nélkülözni a pénzt, ha pedig hamarabb szükség lenne rá, akkor az aktuális napi árfolyam befolyásolja, hogy mennyi is a tényleges hozam.

A bankok egyre kevésbé versenyeznek a megtakarításokért, hiszen hitelt alig tudnak kihelyezni, leginkább a gyér kereslet miatt. Így az elkövetkező hónapokban további kamatcsökkenés várható, hacsak valami nem billenti ki a pénzpiacokat a jelenleg nyugodtnak mondható állapotból. Egy nemzetközi bizalomvesztés ugyanis ismét egekbe repítheti a kamatokat.

A betéti kamatok itt találhatóak, a rendszeres megtakarítási számlák táblázata pedig itt.)


Címkék:  , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok