Kedvezményes lakáskölcsön – titokban

Itt az első akciós hitelfecske

2012. március 5. Megérkezett az első tavaszi lakáshitel-akció, ami beigazolja az előzetes várakozásokat: a bankok főként a díjakból és nem a kamatokból engednek. Ezt a „mézesmadzagot" is inkább a tehetősebbeknek lengetik. Pedig a lakáshiteleknél lenne mit engedni az árakból. A legfrissebb jegybanki adatok szerint ugyanis igen csak elszálltak a kamatok. A fogyasztási kölcsönöknél pedig az átlagos hiteldíj zuhanása látszólagos, ezt főként bizonyos lakáshitelek ide csoportosítása okozhatja.

Megérkezett (többé-kevésbé) a jó idő, de az előző évek gyakorlatától eltérően nem igazán indult pezsgésnek a lakáshitelek piaca. Ezen persze már nem is lepődik meg senki. Azon már annál inkább, hogy bár a K&H elsőként kínálja akciósan lakáshitelét, azt a kiemelt ajánlatok között (egyelőre?) nem tűnteti fel, a kampány részletei csak a kondíciós listát böngészve derülnek ki.

A bank akár teljes egészében elengedi a március másodikától május végéig befogadott lakáshitel-kérelmek szerződéskötési díját (ehhez zéró bankszámla és biztosítás is kell), értékbecslési díját, valamint a tulajdoni lap és a térképmásolat díját. Az akció keretében visszatérítik a közjegyzői okirat költségét 60 ezer forintig, sőt az energiatanúsítvány (ez egyébként előrevetíti, hogy a K&H is indul a szocpollal) díját is, 40 ezer forintig.  A százezer forintos „ajándékhoz" viszont szintén kell a zéró számlacsomag. Emellett a fedezeti ingatlanhoz a csoportnál start fészek otthonbiztosítást, vagy 50 millió forintot meghaladó épületbiztosítási összegű ingatlan esetén fészek otthonbiztosítást kell kötni, de elfogadják a korábban kötött ilyen biztosítást is, ha az adós folyamatos díjfizetéssel még legalább további három évig fenntartja.

Az első tavaszi akciós fecske beigazolja tehát az előzetes várakozásokat. Korábban ugyanis több banknál arról tájékoztatták portálunkat, hogy a különleges ajánlatok elsősorban díjcsökkenést tartalmaznak majd. A K&H a kamatokból is enged, de csak 0,25 százalékpontot, és ezt is kizárólag a prémium ügyfélkörben. Ebből pedig (amúgy az akciós díjakhoz szabott feltételek alapján is) az látszik, hogy valóban csak a legkiválóbb ügyfeleket látják a bankok szívesen hitelfelvevőként.Elszálltak a kamatok és nyoma sincs visszarendeződésnek

A lakáshitelek kamataiból pedig lenne éppen mit engedni. Mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikájából ugyanis kiderült, a lakáskölcsönök terhe öt hónap alatt több mint 2,2 százalékponttal emelkedett. Ez nyilvánvalóan a végtörlesztés hatása, de úgy tűnik, a magas kamatszint a devizahitel kiváltása után is velünk marad.

Elsőre igen bíztatónak tűnhet viszont, hogy a fogyasztási kölcsönök teljes hiteldíja (THM) ugyanekkor nyolc százalékpont feletti mértékben esett. Az adósoknak azonban így sincs okuk az örömre (hallottunk olyant, hogy többen azt fontolgatják, a csökkenő árkülönbség miatt lakáshitel helyett inkább fogyasztási kölcsönt kérnek), a javulást ugyanis véleményünk szerint leginkább a statisztika nagy varázslata okozza. A szabad felhasználású deviza jelzáloghitelek ugyanis korábban külön csoportot jelentettek. Most viszont a forintra váltással párhuzamosan ezek a kölcsönök is a fogyasztási kategóriába kerültek. A számok így meglehetősen megtévesztőek, az átlagot ugyanis a még mindig meglehetősen drága „hagyományos" és a tulajdonképpen inkább a lakáshitelekhez közelebb álló jelzálogkölcsönök terhei együtt adják ki.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek forma szerint valóban a fogyasztási kölcsönökhöz tartoznak. Tény azonban, hogy a devizahitelezési boom idején nagyon sokakat a bank beszélte rá, hogy lakáscélra inkább ilyent vegyen fel („kisebb a macera" – mondták). Számtalan adós csak most, a végtörlesztésnél szembesült azzal, hogy az általa lakáskölcsönnek tartott hitel valójában más kategóriába tartozik.  Náluk ezt felárral is érvényesítették a pénzintézetek.Kapcsolódó anyagok