Naprakésszé teszi az adatokat az OBA

Januárban jön a betétvédelmi értesítő

2011. október 27. A bankoknak januárban ki kell küldeniük ügyfeleiknek, pontosan mennyi pénzünk van a bankokban és abból mennyi biztosított – döntötte el az OBA igazgatósága. A betétbiztosító az összes megtakarítás 51 százalékáért felel, sokan nem is tudják, hogy megtakarításuk védett-e.

Több mint négyezermilliárd forintra rúg azoknak a megtakarításoknak az összege, amelyeket nem véd az Országos Betétbiztosítása Alap (OBA). Ezek például azok a szolgáltatások, amelyeket a bankokban adnak el, de nem betétek, még akkor sem, ha az ügyfél azt hiszi. Egyre több helyen akciózzák például a befektetési jeggyel kombinált lekötött betéteket. Márpedig a befektetési jegyekben lévő pénz nincs biztosítva, és persze a részvények, unit linked biztosítások sem, amiket ugyancsak értékesítenek a hitelintézetekben.

Éppen ezért döntött most arról az OBA igazgatósága, hogy januárban minden pénzintézetnek értesítenie kell az ügyfeleit arról, hogy mennyi a védett betétjének az összege. A lakossági pénzügyi öngondoskodás fontos része, hogy az ügyfelek tisztában legyenek azzal, mennyi megtakarításunk van a bankokban, takarékszövetkezetekben, és hogy összesítve lássák a védettség mértékét – mondta portálunknak Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője.

Fontos az is, hogy a bankoknak naprakész adataik legyenek a betétesekről, így kártalanítás esetén a tartani tudja az OBA húsz munkanapos határidőt. Ehhez azonban az ügyfeleknek is be kell jelenteniük adataink változásait a bankoknál. A naprakész nyilvántartás azért is fontos, mert a jelenlegi 20 munkanapos kártalanítási határidőt az Európai Unió 10-15 munkanapra csökkentené. (Erről jelenleg is folyik a vita.) A rövidebb határidő betartása pedig csak akkor lehetséges, ha naprakész a pénzintézetek nyilvántartása.

Március 1-jétől fel kell tüntetni az OBA emblémáját azokon a termékeken, amelyeket biztosít. Így az ügyfelek is tisztában lesznek azzal, hogy a szolgáltatás, amit igénybe vesznek beletartozik-e ebbe a körbe. Az OBA célja az, hogy erősítse a betétesek bizalmát a bankrendszerben.

A hitelintézetekben lévő összes megtakarítás egyébként az év elején 16 640 milliárd forint volt (lakossági és vállalati együttesen), ebből 12 204 milliárd forint a biztosított betét. A 100 ezer eurós biztosítási korláton belüli összeg pedig már csak 8 495 milliárd. Tehát az összes megtakarítás 51 százaléka  tartozik az OBA kártalanítási kötelezettsége alá. Ha csak a bankbetéteket nézzük, akkor a helyzet ennél sokkal jobb. A betétesek döntő részének (99,6 százalékának) a pénze ugyanis teljes egészében biztosítva van, azaz egy esetleges bankcsőd esetén az OBA a megtakarítás teljes összegét kifizetné számukra. Idén januártól meglehetősen magas, 100 ezer euró, azaz napjainkban körülbelül 30 millió forint a betétbiztosítás felső határa.

Mintegy 40 ezer betétes rendelkezik ennél nagyobb betéttel, ennek összege az OBA adatai szerint közel 5 milliárd forint. A nagybetétesek esetében az átlagos megtakarítás értéke 122,4 millió forint, de nekik is legfeljebb 100 ezer eurót térít az OBA.

Mikor mennyit fizettek

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) 2011. január 3-án tőkehiány miatt visszavonta a Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár engedélyét. Az OBA 5329 betétesnek összesen 9,1 milliárd forintot fizetett ki.  Ez előtt 2010. februárjában az Általános Közlekedési Hitelszövetkezetnél kellett a betétbiztosítónak 963 betétesnek mintegy 3,1 milliárd forintot adnia.

Kapcsolódó anyagok