Jókora drágulás jöhet a Balatonnál

2021. április 23. A nyitás után a vendéglőkben 10-15 százalékos áremelkedés jöhet a Balatonnál – derült ki egy összeállításból. A fagylalt akár harmadával is többe kerülhet majd. A szállodák viszont csak akkor válnak drágábbá, ha lesz megfelelő kereslet.

Az előzetes foglalások alapján, illetve a hosszas bezártság miatt a szolgáltatók abban bíznak, hogy a múlt évhez hasonlóan nyárra felfut a belföldi vendégforgalom, különösen a Balatonon és környékén, ahol a tavalyi főszezonban a szállásfoglalások harmadát jegyezték – írta meg a Magyar Nemzet. A lap szerint „egyesek már most azzal riogatnak, hogy a járvány miatti veszteségeket nagyobb áremeléssel akarják kompenzálni a szállásadók, vendéglátósok”.

Ezeknek a „rémhíreknek” igyekeztek utánajárni a nyitásra készülők egy részének megkérdezésével.  Ha nő a kereslet, akkor az árak is emelkednek – válaszolta a lapnak Hoffmann Henrik hoteltulajdonos, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. Hozzátette: az árnövelést nem szabad sajnálni a szállodáktól, ez a több mint egy évig tartó nagyon nehéz időszakra nem jelent gyógyírt, csak egy sebtapaszt.

Makkos Péter fonyódi étteremtulajdonos arról beszélt, hogy nem lesz olyan mértékű a vendéglői árak emelése, mint amit az ételekhez szükséges anyagok árának emelkedése indokolna. A vendéglőtulajdonos május elejére tervezi az üzletnyitást, és 10-15 százalékos áremeléssel számol. Egy egész évben nyitva tartó népszerű balatonlellei vendéglátóhely tulajdonosa azt jelezte: idén nem emel árat. Mint kifejtette, az újranyitással a kereslettel együtt nő a kínálat is, és éles verseny kezdődhet a vendégekért.

Két éve a Balatonnál 280–300 forintba, tavaly 300–350-be került egy gombóc fagylalt, a cikk szerint 2021-ben lesz olyan fagyizó, ahol 400–420 forintot is elkérhetnek érte. Lesz, ahol a süteményeknek is emelkedik az ára. A gyümölcstortaszelet például várhatóan 400 és 700 forint között alakul, a prémium minőségű csokoládéból készült süteményt pedig 400–900 forintért árulják a gyenesdiási Bringatanya fagyizóban.

Somogyi Renáta, a családi vállalkozásban működtetett üzlet társtulajdonosa elmondta: a cukrászdák jórészt külföldről hozzák be a kézműves fagylaltokhoz és tortaféleségekhez szükséges alapanyagokat, és az „elszállt” euróárfolyamot kénytelenek beépíteni az édességek árába. Mint a fagyizótulajdonos hozzátette: az idehaza beszerezhető alapanyagok, a cukor, a liszt és más, a kézműves műhelyekben előállított édes süteményekhez szükséges alapanyagok ára is nő.

Szerző: Azénpénzem/Magyar Nemzet
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok