Juttatásokat vonnak meg a cégek

2012. szeptember 4. A következő egy évben a korábbinál 15 százalékkal kevesebb kis- és középvállalatnál (kkv) adnak béren kívüli juttatást – derült ki a K&H ötszáz hazai cég megkérdezésével végzett felméréséből. Már csak a társaságok 45 százaléka alkalmazza ezt a formát.

Hosszabb trend persze még nem látható, de az elgondolkodtató, hogy az üdülési csekket a negyedik helyről kiütő SZÉP-kártya aránya a második negyedévre 10 százalék közelébe esett. (Egy évvel korábban az üdülési csekk aránya 17 százalék körüli volt.)
A K&H felmérése szerint az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest 8 százalékponttal, 45 százalékra (vagyis 15 százalékkal) esett vissza azon vállalkozások aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyikét beépíti bérezési rendszerébe. Mint hangsúlyozták: az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez az eddigi legalacsonyabb érték. A cafeteria keretében adott juttatások közül továbbra is az étkezési hozzájárulás a leggyakoribb, bár a számok azt mutatják, a kormányzati intézkedésekkel ezt sikerült alaposan visszaszorítani (a változásokról itt olvashat). Jelenleg ugyanis mindössze a cégek negyede tervezi alkalmazni, a korábbi 36 százalékkal szemben.

A friss felméréshez mellékelt grafikonból egyébként jól látszik, miként alakult a hosszabb távra szóló megtakarítások kedveltsége. Az önkéntes nyugdíjpénztári juttatást alkalmazók aránya 2010 utolsó negyedévére az előző negyedévi szinthez képest megfeleződött (ami egybecseng korábbi írásunk tartalmával). A csökkenés azonban némi kis kilengésekkel azóta is folytatódott. A legutóbbi negyedévben az életbiztosítások számottevő csökkenése is megfigyelhető. Arányuk most feleződött – három százalékra.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok