Juttatásokat vonnak meg a cégek

2012. szeptember 4. A következő egy évben a korábbinál 15 százalékkal kevesebb kis- és középvállalatnál (kkv) adnak béren kívüli juttatást – derült ki a K&H ötszáz hazai cég megkérdezésével végzett felméréséből. Már csak a társaságok 45 százaléka alkalmazza ezt a formát.

Hosszabb trend persze még nem látható, de az elgondolkodtató, hogy az üdülési csekket a negyedik helyről kiütő SZÉP-kártya aránya a második negyedévre 10 százalék közelébe esett. (Egy évvel korábban az üdülési csekk aránya 17 százalék körüli volt.)
A K&H felmérése szerint az idei második negyedévben az előző negyedévhez képest 8 százalékponttal, 45 százalékra (vagyis 15 százalékkal) esett vissza azon vállalkozások aránya, amelyek a jelenleg alkalmazható béren kívüli juttatások valamelyikét beépíti bérezési rendszerébe. Mint hangsúlyozták: az elmúlt évek tapasztalatai alapján ez az eddigi legalacsonyabb érték. A cafeteria keretében adott juttatások közül továbbra is az étkezési hozzájárulás a leggyakoribb, bár a számok azt mutatják, a kormányzati intézkedésekkel ezt sikerült alaposan visszaszorítani (a változásokról itt olvashat). Jelenleg ugyanis mindössze a cégek negyede tervezi alkalmazni, a korábbi 36 százalékkal szemben.

A friss felméréshez mellékelt grafikonból egyébként jól látszik, miként alakult a hosszabb távra szóló megtakarítások kedveltsége. Az önkéntes nyugdíjpénztári juttatást alkalmazók aránya 2010 utolsó negyedévére az előző negyedévi szinthez képest megfeleződött (ami egybecseng korábbi írásunk tartalmával). A csökkenés azonban némi kis kilengésekkel azóta is folytatódott. A legutóbbi negyedévben az életbiztosítások számottevő csökkenése is megfigyelhető. Arányuk most feleződött – három százalékra.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.