Kampányfinis – vigyázz a buktatókkal!

Fotó: Vándor Géza
2012. november 28. A kgfb idei kampányidőszaka már csak néhány napig tart. Aki most nem keres jó ajánlatot, jövőre könnyen pórul járhat. A verseny ugyanis az új szabályok miatt csökkenhet. Továbbra is úgy látjuk, hogy a kalkulátorokkal érdemes óvatosan bánni.

Nagyon sokan az utolsó napokra hagyják a kötelező felelősségbiztosítás (kgfb) kontrollálását. Az esetleges kapkodás pedig könnyen vezethet tévedéshez. Érdemes figyelni arra, hogy az online alkuszoknál nem egyszer automatikusan más paraméterekkel (tipikusan a csekkes fizetés helyett elektronikus, a negyedéves helyett éves) kapjuk meg a listát. A beállítások alapján drága biztosítók pedig esetleg meg sem jelennek. (Hasonlóak miatt fellépett a PSZÁF, de a listákban nem érzékeltünk változást.) A Mabisz hangsúlyosan ajánlja díjnavigátorát, de ez (a korábbi hibák kijavítása után) tesztünk alapján magasabb díjakat mutat. Érdemes a portálunkon szereplő kalkulátort használni (ezt itt érheti el), persze csak ellenőrzésre, hiszen nálunk nem lehet kötni. A határidőre azonban most már nagyon oda kell figyelni.  A kotelezo.hu várakozásai szerint mintegy 100 ezer autós kap csak az utolsó pillanatokban észbe.

A FBAMSZ felhívja a figyelmet arra, hogy annak, aki a biztosítója fiókjában intézi a szerződés felmondását, olyan nyilatkozatot kell beadnia, amelyben minimálisan a nevét és címét, az eddigi biztosító nevét, az aktuális kötvény számát, az autó rendszámát, valamint a felmondásra vonatkozó szándékot is feltünteti. Az alkuszok szerint indokolt a felmondólevél befogadásáról igazolást kérni, vagy a felmondás másolatán az átvételt igazoltatni.

Kgfb átlagdíj

OrszágEzer Ft
Magyar25,70*
Lengyel29,35
Román30,46
Bulgár33,41
Cseh35,91
Szlovák38,76
Horvát55,86
Szlovén60,42
Német60,99
Osztrák73,53
Olasz124,83
Svájci124,83
*baleseti adóval
Forrás: Genertel
Most már indokolt lehet a személyes ügyintézés, hiszen csak abban az esetben válik érvényessé a meglévő szerződés felmondása, ha az erről szóló írásos dokumentum december 1-jéig (igazoltan) megérkezik a biztosító társasághoz – figyelmeztet a Mabisz. Ezt követően még van idő, hiszen egy hónap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy megkössék új biztosításukat.  A tapasztalatok szerint – állítja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) – az autósok jelentős része az utolsó napokban jár utána, érdemes-e a kampányban kötelező biztosítást váltania. A szerződésváltás pedig nem egyszer a későn beérkező felmondás miatt hiúsul meg. A szövetség valamennyi, kötelező biztosítással foglalkozó alkuszcége garantálja, hogy a november 29-én éjfélig beérkező felmondások időben eljutnak a biztosítóhoz, többségük pedig még 30-án, pénteken is egész nap biztosítja a teljes körű ügyintézést – hangsúlyozta Papp Lajos elnök. Ugyanezt az online alkuszok is vállalják. Szombatra azonban mindenki a személyes ügyintézést ajánlja.

Most pedig véleményünk szerint nem szabad elaludni. Könnyen lehet ugyanis ez az utolsó valódi kampány. A kgfb-ről szóló törvény módosítása értelmében ugyanis 2012. január 1-je után a biztosítóknak lehetőségük lesz arra, hogy év közben, tetszőleges időpontban, akár többször is módosítsák tarifáikat. Az új díjakat egyébként a változtatás előtt legalább hatvan nappal közzé kell tenniük. Az Aegondirekt felmérésből kiderült: erről az autósok alig több mint 10 százaléka értesült.

Ki mennyiért szánja magát váltásra?

A különböző alkuszok becslése, néhány biztosító felmérése azt mutatja, hogy az autósok többsége évi 5-8 ezer forint megtakarítás esetén vált. A portálunkhoz érkezett jelzések szerint ennél kevesebb is elegendő lehet akkor, ha például valakit feldühít (mint az az idén elég sokszor bekövetkezett), hogy biztosítója késve értesíti a rá vonatkozó jövő évi tarifákról. Tartani lehet azonban attól, hogy ezt a tudatosságot a kampány tartja ébren.

Ennek és az alkuszok térnyerésének következménye, hogy – mint azt a Genertel európai körképe alapján megállapította – Magyarországon a legalacsonyabb a kgfb átlagdíja (lásd táblázatunkat). Egyes vizsgált országokban már a korábbi években is általános gyakorlat volt a folyamatos díjhirdetés. A biztositas.hu szerint a teljes körű casco díja az idei kampányban ismét óriásit zuhant: a legnépszerűbbnek számító 10 százalék/50 ezer forint önrészt választók legolcsóbb díjajánlata átlagosan 37 600 forint, ugyanez a szám 10 százalék/100 ezer forint mellett pedig már a 32 ezer forintot sem éri el. Ezzel a teljes körű casco-díjak két év alatt gyakorlatilag megfeleződtek.


Címkék:  , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok