Keményen adóztatják a készpénzt

Fotó: azenpenzem.hu
2012. október 5. A készpénzfelvételt az általános kulcs háromszorosával, három ezrelékkel adóztatja meg a kormány – jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A sajtóban megjelentekkel ellentétben nemcsak a bankjegykiadóknál, hanem a fiókokban is keményen fizetni kell. A Magyar Bankszövetség – derült ki abból, amit a főtitkár portálunknak elmondott – szakmailag indokolhatónak tartja a kategóriák megkülönböztetését, de a mérték túlzott.

Mint a gazdasági miniszter bejelentette: a tranzakciós illeték kulcsa a készpénzfelvételnél három ezrelék lesz. A kormány ebből 30 milliárd forintos plusz bevételre számít. A portfolio.hu kiszámolta, hogy a bankjegykiadók (ATM) használata alapján legfeljebb 18 milliárd forint lehet az ügyfelek által fizetendő plusz költség. Információink szerint a bevétel becsült nagysága közötti eltérés oka, hogy – a készpénz korábbi kedvezményezése ellenére – a teher a fiókban végrehajtott tranzakciókra is vonatkozik.

A Magyar Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente (képünkön) ezt érdeklődésünkre megerősítette. Az emelt adómértékkel kapcsolatban elmondta: a pénzforgalom elektronikus útra terelése hosszabb távon az egész gazdaság érdekét szolgálja.  Ez a bankok számára is fontos, nem véletlenül szorgalmazza már évek óta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a készpénz visszaszorítását. Kovács tehát szakmailag indokolhatónak tartja a kategóriák megkülönböztetését, de szerinte ez a mérték túlzott.

A főtitkártól megkérdeztük azt is, hogy miben állapodtak meg a nemzetgazdasági tárcával. Matolcsy ugyanis azt mondta, hogy a bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít. Kovács Levente szerint az áthárításról minden bank saját hatáskörben, piaci helyzetétől és üzletpolitikájától dönt. Erről a Bankszövetség semmilyen adatgyűjtést nem folytatott, és nem tervez ilyent a jövőben sem. Felvázolta viszont: elméletben akár teljesen, akár semennyire sem vállalhatja át egy pénzintézet ad adót. (Esetleg ennek átlaga adhatja ki a miniszter 50 százalékos várakozását – a szerk.)


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok