Kevesebb a só a Spar hústermékeiben

2019. június 11. A Spar 50 tonna cukrot „spórol ki” az idén saját márkás termékeiből, de sócsökkentő programot is elindított. A párizsik, felvágottak, virslik és sonkák sómennyisége már most 10-22 százalékkal alacsonyabb a megengedettnél.

A Spar a vásárlók körében népszerű életmódprogramja, illetve a tudatos táplálkozás vagy az ételintoleranciával élők segítése mellett idén 50 tonnával csökkenti a saját márkás termékek cukortartalmát – tudatta az áruházlánc. Célul tűzték ki azt is, hogy 2019 végére ebből a termékkörből teljes egészében száműzzék a pálmaolajat.

A vásárlói kóstoltatások és íztesztek segítségével végzett kutatásaik eredményeit figyelembe véve az előbbiek mellett már az idén jelentősen csökkentett sótartalmú saját márkás húsáruk és húskészítmények találhatók a polcokon. Kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogy a beszállítóik termékei is eleget tegyenek elvárásaiknak. A sócsökkentő program azokat az élelmiszerkategóriákat érinti, amelyeket a lakosság rendszeresen fogyaszt, és amelyek általában a napi sóbevitel nagy részét teszik ki. Ide tartoznak a kenyerek és pékáruk, valamint a felvágottak és a húskészítmények.
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet adatai szerint a férfiak 22,3 gramm, a nők 15,8 gramm konyhasót fogyasztanak naponta az ajánlott 5 gramm helyett.
A tavaly előállított több mint 12 millió kilogramm saját márkás – S-Budget, Spar, Regnum – felvágott és sonka sómennyiségét az áruházlánc már több mint 10, egyes termékeknél több mint 20 százalékkal csökkentette. Mint hangsúlyozták: a Magyar Élelmiszerkönyv sótartalmára vonatkozó jelenleg hatályos előírásait túlteljesítve a Regnum Húsüzem húskészítményei már csaknem két éve kevesebb sót tartalmaznak, mint az előírásban rögzített, megengedett érték.

A vállalat sócsökkentő programja keretében a főbb árucsoportoknál a késztermékek megengedett maximális sótartalma jelentősen kevesebb. A párizsik, felvágottak és virslik esetében ez terméktől függően 10-12 százalékkal, a hőkezelt, illetve bélbe töltött hőkezelt sonkák esetében pedig terméktől függően mintegy 20-22 százalékkal alacsonyabb sómennyiséget jelent.

Szerző: Az Én Pénzem
Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok