Kevesebb élelmiszert dobtak kukába a magyarok

2020. szeptember 29. Az elmúlt 3 év alatt mintegy 3 kilóval csökkent az az élelmiszermennyiség, amit egy átlagos magyar állampolgár a szemetesbe dob – állapította meg Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Friss felmérésük szerint élelmiszer-pazarlásunk fejenként évi 32-33 kiló.

Az ENSZ kezdeményezésére ma először tartják meg a világban az élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napját. Ez idáig hazánk az egyetlen ország a közép-kelet-európai régióban, ahol készült felmérés e témakörben. A közeljövőben várhatóan más nemzetek is megjelentetik majd adataikat, 2020-tól ugyanis minden EU-tagállam számára kötelező az élelmiszer-hulladék mérése. Az először 2016-ban készített magyar felmérés 100 háztartás bevonásával készült. A Nébih „Maradék nélkül” programot is indított. Az Európai Unió által ajánlott módszertan szerint végzett kutatást 2019 végén megismételték, immár 165 háztartással. 

Az új adatok szerint egy átlagos magyar állampolgár 65 kiló élelmiszert dob a szemetesbe évente, szemben a korábbi, 68 kilóval. A 4 százalékos csökkenés a Nébih szerint azért is jelentős eredmény, mert az eltelt időszakban a vásárlóerő bővülése megközelítőleg 16 százalék volt. Igaz – jegyzik meg ugyanakkor –, hogy az élelmiszerárak az inflációt meghaladó mértékben növekedtek.

A közlemény szerint nem változott azonban az élelmiszer-hulladék összetétele: a keletkező mennyiség fele az elkerülhető kategóriába tartozik, azaz keletkezésük egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. Élelmiszer-pazarlásunk tehát fejenként 32-33 kg évente. Leggyakrabban készételek, friss zöldségek és gyümölcsök, valamint kenyér, illetve egyéb pékáruk mennek veszendőbe..

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok