A díjaknál jókorák lehetnek a különbségek

Kgfb: teszteltük a kalkulátorokat

2012. november 7. Kipróbáltuk, különböző kalkulátorok használata esetén milyen biztosítási díjra számíthatnak az autósok. Attól függően, hogy hol számolunk, más eredményt kapunk. Megdöbbentő módon egy átlagos magyar kocsinál 75 százalékos díjkülönbséget is találtunk. Az átlagdíjaknál pedig 13 százalékos a különbség.

Az online alkuszoknak a kötelező gépjármű-biztosítási (kgfb) kampány jelenti a csúcsidőszakot. A közvetítők ilyenkor naponta (sőt, naponta akár többször) is közleményekkel bombázzák a sajtót. Leírják, mennyit spóroltak velük az autósok, mely biztosítókhoz szerződnek leginkább át az ügyfelek. Ezek nem érdektelen információk, de az autósokat alighanem az érdekli legjobban, hogy ők hogyan járnak igazán jól. Miután a biztosítók szövetsége (Mabisz) is megjelentette saját, „hitelesített” programját, teszteltük a kalkulátorokat. Modellként egy 12 éves Opel Astra 35 éves budapesti tulajdonosát vettük, aki negyedévente csekken akar fizetni. Azt vizsgáltuk, ő mit is talál, ha a meghatározó alkuszoknál, illetve a Mabisz Díjnavigátora alapján akarja kiválasztani hová érdemes szerződnie. (Honlapunk partnere sajnos még nem indította el kalkulátorát, így azt nem tudtuk kontrollálni.)

A példában előzményként B1-es besorolást vettünk, a díjakhoz pedig minden esetben hozzáadtuk az adót. Több alkusz ugyanis ezt külön (vagy egyáltalán nem) tünteti fel. A kalkulációkhoz regisztrációra nem volt szükség, de a kontroll időigénye nem csekély. Helyenként egészen furcsa adatok (például, hogy ki hány négyzetméteres lakásban lakik, mennyi az átlagkeresete) után is tudakozódnak, de a kocsi paraméterei sem egyformán vihetők fel. Érdemes vigyázni, mert a fizetési módnál, ha nem figyelünk, több rendszer is átállítja a paramétert olyanra, ami kedvezőbb díjat eredményez. 
Az eredményt értékelve (a teljes kinyomtatott kalkulációs paksaméta és az ebből készített táblázat szerkesztőségünkben) már első ránézésre is látszik, hogy a díjaknál esetenként igen jelentős az eltérés. Kiemelkedő (75 százalékos) viszont a KÖBE esetén talált különbség. A Mabisz ugyanis bő 60 ezer forintos, míg a Netrisk 35 ezer alatti éves díjat kalkulál. Ez még akkor is erősen kirívó, ha a Díjnavigátornál figyelembe veszik, hogy a társaság havi 150 forintot kér tagsági díjként. (Alighanem programhibáról lehet itt szó.)

 A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ)  hangsúlyozta: az idei kampány slágereinek kikiáltott, a kgfb mellé attraktív engedménnyel kínált casco és lakásbiztosítási termékekkel érdemes óvatosnak lenni. Nem árt tudni, hogy jelentős részük nem kínál teljes körű védelmet, a kárkifizetést ráadásul esetenként komoly, korábban nem alkalmazott feltételekhez kötik.

Nincs abszolút győztes az online alkuszoknál

Igazán meglepő az, hogy (a korábbi években végzett hasonló kalkulációinktól eltérően) egyes biztosítóknál konkrét példánkban szinte alig akadtak az összes alkusznál megegyező, vagy közel azonos díjak. Ugyanarra az autóra a legkedvezőbb díjat a kalkulátorok többsége az Astra biztosítónál hozta ki. A Netrisknél azonban a Wáberer vezet. A Genertel esetében a Nestrisk a legdrágább, itt a Díjnavigátorhoz képest majdnem 36 százalékkal magasabb díjat dobott ki a rendszer.

Játék a számokkal, de azért megnéztük, mennyi az átlagdíj a különböző portálokon (persze ismét ugyanerre az autóra). Így számolva a legolcsóbb a Díjnavigátor, amit a Netrisk követ, a legdrágább pedig a CLB. A különbség a KÖBE számait kiszűrve 13 százalékos, ami 5746 forintot jelent. (Állítólag sokan már ötezer forintért hajlandóak váltani).

A biztosítók szerint külön áttekintve a díjakat többnyire szintén a navigátor a „győztes”. Ez nem csoda, hiszen – mint a Mabisz állítja – közvetlenül a társaságok ajánlatait tartalmazza. Nincs tehát jutalék, így különösen meglepő, hogy azért akadnak kivételek. Ilyen például a KÖBE mellett a K&H. A szövetség kalkulátora egyébként azt ígéri, hogy minden kedvezményt tartalmaz. Mi ilyennel nem számoltunk, mivel az online alkuszoknál ezen a téren eleve látszik az eltérés. Érdemes azt is kiemelni, hogy a közvetítők garanciát vállalnak a kalkulált díjakra (ez egyébként a számokat nézve esetenként elég merész lépésnek tűnik).
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok