A versenyben, technikai nehézségekben bízik a kormányzat

Ki fizeti az új adókat?

2012. május 10. A kommunikációs ügyeskedés sem fedheti el: az új adókat a lakosság és a hazai vállalatok fizetik, nem a bankok, biztosítók, telefoncégek. A flottán belüli nulla forintos percdíjak maradhatnak, de a csomag így drágul. Sok részlet később derülhet ki.

Az új adók alanyai a bankok, biztosítók, távközlési cégek – hangsúlyozta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormánynak a Széll Kálmán 2.0 tervvel kapcsolatos döntését ismertető tájékoztatón. A cégek ezt megpróbálják áthárítani a fogyasztókra, de nem fog sikerülni, ezt technikailag is nehéz megoldani – állította a miniszter. Elmondta még, hogy az utóbbi két hétben háromszor is egyeztettek a bankszövetséggel (kissé viccesnek tartjuk, hogy a tájékoztató elején nyomatékosította, hogy a tranzakciós illetékkel kapcsolatban „még az MNB véleményét is meghallgattuk”). A tárgyalásokról annyit árult el, hogy a bankok azt akarták, hogy a kormány a magánszemélyekre terhelje az adót, amit nem tudtak elfogadni. A Magyar Bankszövetség röptében kiadott közleménnyel cáfolta, hogy ilyen javaslatot tett volna. Leírták viszont azt is: az, hogy az új adó a tranzakciót lebonyolító pénzügyi intézményeknél jelenjen meg többletráfordításként, ellentmond a kormány és a bankok közötti megállapodásnak.

A nemzetgazdasági miniszter is elismerte, hogy a fogyasztás a következő évben sem nőhet majd. A trendforduló évének 2014-et jelölte meg.
Ha a pénzintézeteket – tették nyilvánvalóvá – többletterhek sújtják, az szükségképpen visszaveti a pénzügyi intézmények hitelezési képességét, illetve tovább növeli a hitelek árát.  Úgy véljük, az egész vita elméleti. Nyilvánvaló ugyanis, hogy az adókat a fogyasztók fizetik, hiszen továbbhárításukat semmi sem tiltja. A kormány igyekszik úgy beállítani, mintha nem így lenne. Mint Matolcsy kijelentette: „ez a kormány megszorító csomagok helyett a növekedés stratégiájára alapoz”. Azonnal felmerül persze, a plusz elvonások miként segíthetik a gazdaság bővülését.

A külföldi anyabankok a bűnösök a hitelszűkítésért

A miniszter hisz a versenyben (erre bizonyítéknak azt hozta fel, hogy a baleseti adó bevezetése sem emelte a díjakat, ugyanis majdnem ilyen mértékben csökkentettek a biztosítók). A következő évben feleződő bankadóval kapcsolatban pedig elmondta: bíznak abban, hogy ez nullára csökken majd. Dolgoznak ugyanis egy olyan megoldáson, ami a hitelezési növekményt (ez a céges hitelekre és a lakossági lakáskölcsönökre vonatkozhatna) leírhatóvá tenné az adóból. A korábbi elképzelés szerint az új kihelyezések öt százalékát számolhatnák el a pénzintézetek. Ez 1200 milliárd forintos friss pénzt jelentene, ami elég valószínűtlennek tűnik. Különösen annak tükrében, hogy az MNB adatai szerint az utóbbi félévben (március végéig) a vállalatok közel 240 milliárd forinttal többet törlesztettek, mint amennyi hitelt felvettek, a lakosság pedig a végtörlesztés hatását kiszűrve 40 milliárd forint új hitelhez – ebben a fogyasztási és egyéb kölcsönök is benne vannak – jutott. Az időarányos 600 milliárd várt plusszal szemben tehát alsó hangon is 200 milliárdos mínusz áll.

Matolcsy szerint a hitelezés mélyrepülésének hátterében nem az elvonások (bankadó, végtörlesztés), hanem a külföldi anyabankok forráskivonása áll. A miniszter szerint az országból emiatt háromezer milliárd forint áramlik ki (ebben a még csak most várható szűkítés is benne van). Ezt teljes egészében a kormány nem képes pótolni, de az MFB, az Eximbank és a Mehib feltőkésítésével részben ellensúlyozhatja majd. Mint elhangzott: számtalan további részlet az érintettekkel való egyeztetések után derülhet majd ki. Az adók léte, és az ebből várt bevétel tekinthető csupán kőbe vésettnek.

Az új adónemek

MegnevezésMértékVárt bevételMentesítés, korlátMegjegyzés
Tranzakciós adó0,10%130 mrd FtMNB, MÁK, a felső korlátot végül elvetették (ez 30 ezer forint lett volna)Az 5 millió forint feletti céges pénzmozgásnál kötelező lesz az átutalás, a magánszemélyeknél nem terveznek ilyen intézkedést
Távközlési forgalmi adó2 Ft/perc50-60 mrd*Havi 10 perc adómentes, maximum egyéni előfizetésnél 700, cégesnél 2,5 ezer FtA díjcsomagoknál elképzelhető a százalékos vetítés
Biztosítási adókgfb 30, casco 15, vagyon- és baleset 10%15 mrd**Nem ismertA baleseti adót kivezetik
* a következő évben, ez az egyetlen adó, amit már az idén júliustól szednek, a bevételnél 2012-ben 30 milliárd forinttal kalkulálnak
** ez csak az új adókból folyik be (a baleseti adónál az összeg nem, csak a név változik)

Kapcsolódó anyagok