A bankok gondosan csak februárban szóltak

Kibabráltak a végtörlesztőkkel

2012. augusztus 28. Elsősorban a határidőkkel trükköztek a bankok – derül ki a végtörlesztéssel kapcsolatban még mindig folyó számtalan eljárásból. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) mellett működő tanács többször is azt ajánlotta az FHB-nak, változtasson ügyfelei javára. A bank erre nem volt hajlandó.

A felügyelethez még mindig tömegével érkeznek végtörlesztéssel kapcsolatos panaszok – mondta el a PSZÁF szóvivője. A Pénzügyi Békéltető Tanács (PBT) döntéseit átböngészve jól látszik: sokszor a határidőkbe kapaszkodva tették lehetetlenné a bankok, hogy adósuk fix árfolyamon megszabaduljon devizahitelétől. Ebben nagy segítséget jelentett számukra, hogy a végtörlesztésre eredetileg előírt február végi határidőt a kormány és a bankok megállapodásának részeként egy 2011. december 29-én hatályba lépett módosítással január 30-ra hozták előre. Az FHB-t két kísértetiesen hasonló ügyben marasztalta el a PBT.

 Az adós december 28-án jelentette be végtörlesztési igényét. Az FHB 2012. január 3-i levelében értesítette ügyfelét a kérelem befogadásáról és arról, hogy a 2012. február 23-i határnapon mekkora összegnek kell rendelkezésre állnia. A devizahiteles 2012. január 26-án már fizetni akart, de az ügyintéző – akivel állítása szerint aznap telefonon beszélt – arról tájékoztatta, hogy a pénzügyi szolgáltató megtiltotta az idő előtti végtörlesztést, azt csak az erre kijelölt határnapon lehet teljesíteni. Az adós ennek ellenére január 30-án elindította az utalást (a bank a pénztári befizetést sem engedte). A takarékszövetkezeti számláról a pénz 31-én érkezett meg az FHB-hoz. A bank azonban elutasította a végtörlesztést, mivel az ügyfél túllépte az időközben módosított határidőt. Az FHB a PBT előtt azzal érvelt, hogy a jogszabályok nyilvánosak, és azok nem tudása nem mentesít a következmények alól. Szinte pontosan ez történt egy másik esetben is, tulajdonképpen csak az összegeknél volt eltérés.

Korábban írtunk már egy olyan ügyről, aminél az adós hitelt is kapott a végtörlesztéshez, a pénz időben meg is érkezett, de végül egyetlen papír híján meghiúsult az ügylet. Most két tartozást is fizethet. A PBT egyik augusztusi ajánlásából kiderült: a K&H ügyfele jár ilyen módon pórul.

Még sok ügy nem ért a végső szakaszba


Akadnak bőven még nem nevesített ajánlások is (ezeknél még van esély arra, hogy a bank önként rendezi a vitát). Többségében itt is a határidőkkel „játszottak”. A legfrissebb ügyben a befektetéssel kombinált svájci frank alapú kölcsönnél az ügyfél saját erőből több mint hétmillió forintot befizetett. A fennmaradó kétmillió forint megtakarítást akkor lehetett volna felhasználni, ha a befektetés kezelője hozzájárul a zárolás feloldásához. Ezt azonban nem tette meg. A bank pedig az ügyfélnek még akkor is azt mondta, hogy minden rendben van, amikor az a végtörlesztés meghiúsulásáról (persze már csak februárban) kézhez kapott banki levél alapján reklamált. Az ügyintéző biztosította: „nincs komoly probléma, csak menjen haza nyugodtan”, ráadásul még megjegyezte, hogy a megtakarítását kezelő intézménynek „biztos nincs több pénze, azért nem utal”. Az adós ott is érdeklődve azonban még aznap megtudta, semmi sincs rendben: ők nem is tudnak az ügyletről. A helyzet azóta is változatlan. 

Egy másik ügyben az volt a probléma, hogy az adós elhitte: a bank tud számolni. A fennálló tartozás részletezésénél ugyanis feltüntették a 2012. január 4. napján esedékes havi törlesztőösszeget svájci frankban. A tartozások összesítésekor viszont ezt a részletet is a teljes tartozás részeként jelezték. Piaci helyett a 180 forinton fixált árfolyamon. Az adóstól így hiába érkezett már január 3-án meg a pénz, másnap levonták belőle az esedékes, még piaci áron fizetendő részletet. Ezt követően – derül ki a PBT határozatából – a végtörlesztés nem egészen 12 ezer forintos hiány miatt nem történt meg. Ráadásul hiába volt még hátra hosszú idő, a bank a sikertelen végtörlesztésről csak február 2-án, a határidő lejárta után tájékoztatta ügyfelét. Nem csak ebben az esetben.


Címkék:  , , ,

Kapcsolódó anyagok