Erre is jó az egészségpénztári számla

Kiegészíthető a táppénz

2012. november 8. A táppénz nagyságát korlátozták, de még a csökkentett előirányzathoz képest is 12,6 milliárd forinttal kevesebbet fizetett ki az állam első háromnegyed évben. Egyre többen igyekeznek elkerülni a betegállományt, arról pedig, hogy a kieső jövedelmet ilyenkor egészségpénztári számláról is lehet pótolni, kevesen tudnak.

A válság kitörésekor nagyon sokan betegállományba menekültek, hogy – legalább átmenetileg – megússzák az elbocsátást. Azóta nagyot változott a világ. A betegek munkáltatójának kell kérelmeznie a táppénzt, a kifizethető összeget pedig alaposan korlátozták. A munkavállalók pedig az állásukat féltve, minden erővel igyekeznek elkerülni a betegállományt. Aki erre nem képes, az (ahogy sokan fogalmaznak) anyagi csőddel néz szembe. Ilyen körülmények között meglepő, hogy igen kevesen használják ki, hogy az egészségpénztári számla terhére is kiegészíthető a táppénz (azt, hogy a havonta befizetett pénz alapján a különböző pénztáraknál mennyi gyűlik évente, itt kalkulálhatja).

Néhány szabály

A kifizethető táppénzt a törvény a minimálbér kétszeresének napi összegében (ez most 6200 forint) szabja meg. Az első 15 nap betegszabadság, amit a munkáltató fizet (kivéve az üzemi balesetet és a foglalkozási betegséget). Ezután beszélhetünk táppénzről. Ezt az OEP folyósítja, de harmadát szintén a munkáltató fizeti.

Egészségpénztári számláról
2007. óta a táppénz és a pénztártag nettó átlagbére közti különbözet fedezhető. A kieső jövedelem pótlása a keresőképtelenség időtartalmára, beleértve a gyermekkel otthon töltött betegállományt is (annak első napjától utolsó napjáig) igényelhető. Természetesen az egyéni számlán levő összeg erejéig.
Az előző évben a pénzügyi felügyelet adatai szerint nem egészen 400 millió forintot vettek fel egyéni számlájukról az egészségpénztári tagok táppénzük kiegészítésére. Az előző évhez képest 32 millió forint volt a visszaesés. Az idén pedig időarányosan stagnálás látszik. A jelenségre részben magyarázatot adhat, hogy – mint az Szinapszis kutatásából kiderült – sokan nem is tudnak erről a lehetőségről. Az OTP Egészségpénztár megbízásából készített felmérés a tájékozottság terén több hiányosságot is feltárt.

Megdöbbentő a tájékozatlanság


A tagok közül legtöbben csak azt tudják, hogy számlájukról költhetnek gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, egészségügyi ellátásokra vagy szűrésekre. Sokak számára viszont nem ismert, hogy az összegből a keresőképtelenség esetén kieső jövedelem is pótolható, vagy a számlára utalt pénz rehabilitációra, kórházi hotelszolgálatra is fordítható. Meglepő módon ez annak ellenére van így, hogy – mint a kutatásból szintén kiderült – utóbbiak igénybevételére kifejezetten nagy igény lenne a pénztártagok körében.

Az arányok azt mutatták, hogy az ügyfeleknek mindössze 14 százaléka nem tudta, hogy saját befizetései után 20 százalék adókedvezményt vehet igénybe, a pénztári tagsággal járó lekötési lehetőségekről, a szerződéskötés kezdeményezésének jogáról és a táppénz esetére folyósítható jövedelem-kiegészítés lehetőségéről viszont már legfeljebb minden második pénztártagnak van ismerete. A felmérés eredményei rámutattak arra is, hogy a saját befizetéssel (is) rendelkezők jobban ismerik a tagság lehetőségeit, mint azok, akiknek teljes egészében a munkáltató fizeti havi díjat.

Az OTP egészségkasszájánál egyébként a szektor átlagához képest némiképp eltérő kép rajzolódik ki. A táppénz kiegészítésére 2007-ben 83 tagnak nem egészen hárommillió forintot fizettek ki. 2011-ben viszont már 743-an vettek fel egyéni számlájukról 34 millió forintot. Mint a kasszánál hangsúlyozták: folyamatosan növekszik az igénylések száma, de ez még mindig messze jár a lehetséges maximumtól.

Az állam 2012-ben a két évvel korábbinál 23,5 milliárd forinttal csekélyebb táppénzkifizetést irányzott elő (közel minden negyedik forintot megvonták). A csökkentés a tavalyihoz képest is igen jelentős. Az első három negyedévben viszont még a visszavágott keretnél is 12,6 milliárd forinttal kevesebbet fizetett ki az OEP. Ez sajnos biztosan nem arra utal, hogy időközben egészségesebbé váltak a magyarok.


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok