Ősszel több bank is indul az új megoldással

Kinyírják a kedvezőbb támogatott lakáshitelt

Az élénkülésre még várni kell
Fotó: Latzer Anna
2012. augusztus 7. Információink szerint rövidesen „kivezetheti” a kormány a korábbi, az új lakások esetében a mostaninál sokkal kedvezőbb kamattámogatást. Drasztikus lépésre persze nincs is szükség, hiszen például az OTP, amely elsőként kínálja az otthonteremtési hitelt, a régebbi megoldást levette palettájáról. Ezt egyébként is alig kínálja valaki.

Elsőként a legnagyobb hazai hitelintézet kínálatában már igénylehetőek az új kamattámogatott lakáshitelek – jelentette be tegnap az OTP. A legnagyobb magyar banknál azonban arról hallgattak, hogy ezzel egyidejűleg megszüntették a régebbi támogatott lakáshitel igénylésének lehetőségét. A nagy dérrel-dúrral beígért támogatás pedig (a bankok által kizsarolt változtatás után) az új lakások esetében sokkal rosszabb feltételű, mint az előző kormány idején hozott, egyelőre még érvényben lévő rendelkezés. Az OTP-nél az otthonteremtési kölcsön kamata 12,86 százalék (mint adatbázisunkból kiderül, ennél akadnak jobb piaci ajánlatok is). Sokkal elgondolkodtatóbb, hogy az új kölcsön teljes hiteldíja (THM) az első évben, amikor a legnagyobb az állami kamattámogatás, 12 százalék körüli.

Érdemes felidézni: a 2009-es szabályok alapján támogatáshoz valóban csak az új lakást vásárlók juthatnak, ők azonban olcsóbban, sőt hosszú távon marad kedvezőbb a hitelük. Számukra ugyanis az állam 20 évre ad kedvezményt, a hitel kamata pedig az állampapírpiaci referenciahozam 110 százaléka lehet, 3 százalékpontos felárral növelve. Tehát nem 130 százalék, és öt évre szóló, csökkenő mértékű támogatás. Ráadásul korszerűsítéshez is igénylehető ez a régebbi feltételű kölcsön, bár ekkor a kamat is magasabb lehet. A közzétett banki listákban találtunk erre 8,5 százalékos, de 5,8 százalékos kamatot is. Az új otthonteremtési kölcsönnél az induló támogatott kamat új lakásnál három gyermek felett 7,55 százalékos. A használt lakásnál ugyanez 9,07 százalék (ami már a negyedik évben 10,59 százalékra emelkedik).

Az Otthon Centrum vezető elemzője, Déry Attila az új támogatott kölcsönre vonatkozó kérdésünkre elmondta: erre mindenképpen szükség van, de nagy fordulatot addig nem fog hozni, amíg nem javul a hitelezési és hitelfelvételi kedv. A támogatás – tette hozzá – önmagában nem tud csodát tenni. Előnynek tartja viszont, hogy ha lesz gazdasági fellendülés, javulnak a háztartási várakozások és jövedelmek, akkor már egy kipróbált rendszert tudnak egyre többen igénybe venni.

Ez már elég vonzó a pénzintézeteknek


Információink szerint rövidesen „kivezetheti” a kormány a korábbi megoldást. Az mindenesetre biztos, hogy az új támogatott hitel szép nyereséget biztosíthat majd a bankoknak. Különösen azért, mert a kedvezményes évek után könnyen bebetonozhatva találhatja magát az adós egy, az akkor piaci szintnél alighanem drágább (bár, erre azért nincs garancia) hitelben. Még vagy 10-20 évre. A kikényszerített módosítás kedvező fogadtatását bizonyíthatja, hogy ilyen gyorsan megállapodott az állammal az OTP, sőt már mások is készülődnek az indulásra.

Az UniCredit jelenleg dolgozik a konstrukció kialakításán és a szükséges fejlesztéseken. Mint megtudtuk: a bevezetésre terveik szerint az ősz folyamán kerülhet sor. Az új lakáscélú kamattámogatás várhatóan 2012 őszétől lesz elérhető az MKB-nál is. A kölcsön bevezetésének lehetőségét még csak vizsgálják a Budapest Banknál (BB), és egyelőre a CIB-nél is ezt a tájékoztatást kaptuk.

A BB egyébként 2009 júliusa óta nem kínál kamattámogatott kölcsönt. Ez után ugyanis – állították – nagyon csekély volt az érdeklődés. Ugyanígy látják az ezt a hitelt még a palettáján tartó CIB-nél és UniCreditnél is. Utóbbi banknál ennek okát abban látják, hogy: „az ügyfelek jellemzően nem ezekre a hitelcélokra keresnek hiteltermékeket”. Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese arra számít, hogy az új támogatási forma lökést adhat a hosszú ideje pangó lakáspiacnak, hiszen a korábbi kamattámogatott konstrukcióval szemben az új, otthonteremtési támogatott hitel már használt lakás vásárlására is igénybe vehető. Az UniCreditnél is azt gondolják, hogy a használt lakás vásárlására igénybe vehető kamattámogatott hitel a várhatóan 10 százalék alatti kamatszintnek köszönhetően hozhat új igénylőket. Mint azonban hozzátették: a kereslet bővülésének és a forgalom növekedésének mértékét nehéz lenne becsülni.

Kapcsolódó anyagok