Kitagadja magánnyugdíjpénztárát az OTP

Fotó: Leéb Ádám
2012. október 9. A napokban kapják kézhez az OTP Magánnyugdíjpénztár meglehetősen sokkoló levelét a tagok. Ebből kiderül, hogy a bank jövőre már valószínűleg nem támogatja a kasszát. Így vagy jókora összeget sikerül az itt lévőktől beszedni, vagy végelszámolásra tesz javaslatot az igazgatóság.

Már korábban érzékelhető volt, hogy az OTP magánnyugdíjpénztára néhány más kasszától eltérően nem igyekszik piaci pozícióját erősíteni. Meglehetősen magas minimális tagdíjfizetést írtak ugyanis elő (a részletekről itt tájékozódhat). Azonban a várt pénz töredéke sem érkezett be. A pénztár tájékoztatása szerint a 13,5 ezer fős tagságból nem egészen ezerkétszázan teljesítettek befizetést, adományt pedig mindössze 11-en adtak. Információink szerint másutt is hasonló a helyzet, hiszen a kasszáknak nincs igazán lehetőségük az elvárt összegek behajtására. Éppen ezért gyanítható, hogy az év végével mások is távozhatnak.

Az OTP (az önkormányzatiság elvére hivatkozva) jelzi, hogy a döntést tulajdonképpen tagságára bízza.  Mint a már postára adott levélben leírják: bank elemezte és értékelte a kialakult helyzetet, számszerűsítette a pénztár jövőbeni működtetéséhez szükséges támogatás nagyságrendjét. Ennek alapján: „az valószínűsíthető, hogy 2012. évet követően támogatásra a pénztár nem számíthat”. Ilyen körülmények között felelősségteljes döntésnek azt tartják, ha az igazgatótanács az év vége előtt javasolja a küldöttközgyűlésnek a végelszámolást.

Ezer forintos "számlavezetési" díjat kérnek


Előzetes számításaik szerint a működési kiadások fedezetére a teljes tagságnak legalább ezer forintot kellene egy évre előre egy összegben befizetnie, legkésőbb 2012. október végéig. A következő évben a befizetést minden hónapban teljesíteni kellene.  Információink szerint korábban havi 800 forintban gondolkodtak „számlavezetési” költségként. Valójában azonban ezt csak adományként kaphatnák meg (a levélben egyértelműen jelzik, hogy a befizetés a működési kiadások fedezésére szolgál) a pénzt. Ezzel válhatna megkerülhetővé az a keményen leszorított költségszint, amit a jogszabály előír. És ami egyébként a pénztárak (és a pénzügyi felügyelet) véleménye szerint sem teszi biztonságossá a magánkasszák működtetését. A helyzet azonban az, hogy ilyen feltételek mellett a magánpénztár drágábbá válna az önkéntesnél is, így nem igazán látjuk, mi ösztönözné a tagokat, hogy itt folytassák takarékoskodásukat.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok