Még nem mindenütt árazták be a jegybanki lépéseket

Kőként zuhannak a kamatok

2012. december 1. A jegybanki kamatcsökkentéseket szépen követte a pénzpiac. A háromhavi Bubor hosszú idő óta először az alapkamat szintjén van. Ez jó hír azoknak az adósoknak, akiknek hitele referenciakamathoz kötött. A folyamatnak persze kevésbé tapsikolhatnak a betétesek.

A jegybank kormánypárt által delegált tagjai többségüket kihasználva a nyár óta havonta viszik lejjebb negyed százalékponttal az alapkamatot. Úgy tűnik, a bankok (ők alakítják a Bubort) mára már elfogadták ezt az új monetáris politikát. Így csökkenhetnek terheik azoknak az adósoknak, akiknek a hitele referenciakamathoz kötött. Január óta a háromhavi Bubor kamata közel 1,5 százalékponttal, a hathavié pedig már majdnem két teljes százalékponttal esett. Persze sok függ attól, hogy kinek mikor van a kamatfordulója (és mihez kötött hitelének ára). A pechesek esetleg csak az újra meglóduló kamatokat érzékelik majd. Veszélyek ugyanis akadnak, a szakértők szerint a nyugalom csak addig tart, amíg a nemzetközi pénz- és tőkepiacon is béke honol. A kételyeknek azonban a hazai pénzpiacon nyoma sem látszik. Míg korábban késve és nehezen követte a Bubor az alapkamatot, most azonnal átárazódott a csökkentés (lásd grafikonunkat).

Ami jó hír az adósoknak (pontosabban azok egy részének, hiszen még nagyon sok a nem automatikusan módosuló kamat), az nagyon rossz lehet a betéteseknek. Már azoknak, akik továbbra is banki szolgáltatást vesznek igénybe, és nem a kincstárhoz rohannak pénzüket (sokkal jobb feltételekkel) gyarapítani. Számos konstrukciónál az alapkamattal együtt mozognak az ajánlatok. Ilyenek a babakötvény, a tartós befektetési számlákra és a folyószámlák egy részére kínált látra szóló kamatok (a friss ajánlatokat minden kategóriában az elnevezésre kattintva itt nézheti meg).

Még hátravan néhány intézkedés


A befektetők esetleg azt használhatják ki, hogy a bankok egy része csúsztatva érvényesíti a kamatcsökkentést. Így a tartós befektetési számlák esetében egyelőre megúszta a vágást például a Raiffeisen Fix tartós lekötött betétje. Ami késik azonban, az nem múlik. Az Erste a hat hónapra a bankhoz érkező friss pénzre akciósan kínált kamatán nagyot vágott. A legjobb ajánlatnál ma már 8,62 százalék helyett 7,1 százalékot fizetnek. A hosszabb időtávot is egyre kevésbé preferálják a pénzintézetek (újabb bizonyíték arra, hogy tartósnak vélik a mostani folyamatot). Az FHB a hathavi lekötésnél 0,25 százalékpontot – tehát az MNB lépésének megfelelő mértékben – vágott, a 12 hónapra elhelyezett pénzek pedig már 0,5 százalékponttal hoznak kevesebbet.

A CIB 2013. január 14-étől vág egy hatalmasat Kamatkirály számlájánál (örülhet persze, aki itt gyarapítja pénzét, hogy legalább addig jobban jár). A kamat akkortól 8,5 százalékról 7,25 százalékra apad. A babakötvény 7,5 százaléka olvad 6,75-re, és a Malacpersely sem ússza meg. Ott a Start-számlával egyező lesz a változás. (A normál lekötött betétek kamatát itt kalkulálhatja, a Rendszeres megtakarítási számlák kamata pedig itt található.)


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok