Kötelező bezárni minden baromfit!

2020. november 26. Az országos főállatorvos egész Magyarországon elrendelte a baromfik zártan tartását. A közelmúltban több európai országban is azonosították a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét. Elsősorban a most nálunk is vonuló vadmadarak terjesztik a járványt.

A madárinfluenza vírus jelenleg főként vadmadarakban van jelen, de az elmúlt hetekben tenyésztett szárnyasokban is okozott már megbetegedést a határainkon túl. A vándorló vadmadarak vonulási útvonalai hazánk egész területét érintik, így Bognár Lajos országos főállatorvos Magyarország teljes területét nagy kockázatúnak nyilvánította a vírus megjelenésének veszélye szempontjából.

Az országos főállatorvosi határozatban azonnali hatállyal országszerte elrendelte a baromfik kötelező zártan tartását, minden olyan állományban, ahol a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval. Nem csak az állatokat, hanem a takarmányt is zárt, fedett helyen kell tárolni. Ugyanez az elvárás az alomra is. Az erről kiadott közlemény szerint a megelőzés érdekében, a zárt tartás mellett, a további járványvédelmi előírások szigorú betartása is kiemelten fontos!

Az országos főállatorvosi határozatok, a járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos, naprakész információk, beleértve a nemzetközi terjedésről szóló legfrissebb adatokat is, elérhetőek a Nébih honlapján létrehozott tematikus aloldalon.

Szerző: Azénpénzem
Címkék:  , , , ,