Már most látszik: milliárdokat vesztett az állam

Közel 50 ezren hagytak fel a vállalkozással a kata kinyírása miatt

2022. szeptember 8. Tízezrével fejezik be az egyéni vállalkozók a tevékenységüket és sokezer cég indította már el a végelszámolását, miután augusztus 31-ével megszűnt eddigi formájában a kata. A cégek nagy része 20-30 éve működött a piacon. Ez első becslésre is milliárdos bevételkiesést jelent az államnak, kérdés, hogy a tevékenységüket folytatóktól több pénzt lehet-e beszedni.

Eddig legalább 7-8 ezer cég fejezte be működését a kata kivégzése miatt, az egyéni vállalkozók közül pedig mintegy 40 ezren hagytak fel a tevékenységükkel – ez derült a legfrissebb adatokból az Azénpénzem.hu számításai szerint. Ez azt jelenti, hogy az eddigi katások 10 százaléka nem működik tovább.

Szeptember 1-jén lépett hatályba a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló új törvény, míg a régi augusztus 31-én vesztette hatályát. Az eddigi 460 ezer katás vállalkozó (döntő többségük egyéni vállalkozó, mintegy 30 ezer betéti társaság) mind kiesett a rendszerből, hiszen megszűnt az eddigi kata (erről részletesen itt írtunk). Az új kata hatálya alá külön be kell jelentkezni, de ez már csak egy szűk körnek lehetséges.

Az új szabály szerint ugyanis kizárólag főfoglalkozású egyéni vállalkozó lehet katás, aki csak magánszemélyeknek (őstermelőknek is) számláz, tehát kiesnek a körből a cégek. Ezek a gazdasági társaságok a társasági adót vagy a kiva-t (kisvállalkozói adó) választhatják, visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, kettős könyvvitelt kell vezetniük, és a számviteli törvény általános szabályai szerinti beszámoló készítési kötelezettségük lesz. A katás cégek közül azonban sokan inkább a megszűnés mellett döntöttek.

Hány cég szűnt meg?

A Nemzeti Cégtár adatai szerint 5153 cég indította el szeptemberben a végelszámolását, ebből 4882 betéti társaság. A végelszámolás az a megszüntetésre irányuló eljárástípus, amikor a vállalkozás önszántából kezdeményezi vállalkozása szabályszerű megszüntetését. Ha valaki az egyszerűsített végelszámolást választja, ügyvédre sincs szüksége, így az egész eljárás viszonylag olcsón (könyvelői díj) és néhány hónap alatt lezavarható. Havonta átlagosan 700-800 végelszámolást indítanak a cégek, így ez a szeptemberi adat példa nélküli.

Már augusztusban az átlag négyszerese volt a 3299 darab végelszámolás elindítása (ebből 2760 betéti társaság) – mondta Pertics Richárd, a céginformációs szolgáltató OPTEN Kft. szakértője az Azénpénzem.hu kérdésére.

Az augusztusban induló eljárások 95 százaléka betéti társaságnál indult, azaz a társas vállalkozások körében a mostani végelszámolási hullámot lényegében csak a betéti társaságok generálják. Jelenleg 104 ezer betéti társaság működik az országban, közülük – a Pénzügyminisztérium szerint – mintegy 30 ezer volt katás.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a szakértők tanácsa is az volt a katából kieső, és a tevékenységüket befejező cégek számára, hogy lehetőleg szeptember 1-jével indítsák el a végelszámolást (már ha egyébként is abbahagynák a működést), ne húzzák az időt, mert így egyszerűbb a folyamat, és nem kell a bevallások számát szaporítani.  

A végelszámolási hullám egyébként már júliusban, az új kata szabályok elfogadása után megindult. Az OPTEN szerint már akkor 1261 végelszámolást indítottak, ami a szokásos másfélszerese és a tavaly júliusi kétszerese. A számok alapján tehát elmondhatjuk, hogy az augusztus elejétől eddig elindított mintegy 8400 végelszámolás döntő része az új kata szabályok miatt történt, ezeknek a cégeknek nagy része a változtatások nélkül tovább működött volna. Vagyis a katás cégek több mint negyede szűnt meg eddig. Az OPTEN adatai szerint a most megszűnő cégek többsége még jóval a kata 2012-es bevezetése előtt jött létre, azaz a szigorítás sok nagyobb múltú vállalkozásnál is megszűnéshez vezetett.

Döbbenetes számok az egyéni vállalkozóknál

Miközben havonta átlagosan 4 ezer egyéni vállalkozó fejezi be a tevékenységét, augusztusban a törlések száma közel 30 ezer volt (29871), szeptember első két napján pedig további 10528 egyéni vállalkozó döntött így – mondta portálunknak Pertics. Mivel ez a sokszorosa a szokásosnak, ezért ennek döntő részét is a régi kata megszüntetésének számlájára írhatjuk.

Júliusban – néhány nappal azután, hogy a kormány megígérte az Európai Uniónak, hogy csökkenti a gyors jogalkotások arányát - egy nap alatt verte át a kormány az országgyűlésen az új jogszabályt. Mint már akkor megírtuk, valójában egyszerű, brutális adóemelés a kata kinyírása. Teljesen világos volt, hogy az állam több pénzt akar beszedni, erről azonban semmiféle számítás nem született, érdemi párbeszéd nem volt a szereplőkkel.

Mennyi bevétel esik ki?

A most megszűnő vállalkozások (cégek és egyéni vállalkozók) jelentős része vélhetően nem főállású katás volt. Az egyéni vállalkozók közül lehetnek persze olyanok, akik ezt főállásban űzték, és most munkaviszonyba kerülnek, sőt a cégek közül lesznek olyanok, amelyek tulajdonosa (Bt. beltagja például) egyéni vállalkozóként működik tovább.

Pusztán a megszűnésekből ugyanakkor az látszik, hogy ezektől a vállalkozásoktól (ha úgy számolunk, hogy nem főállásban katáztak) idén 4,8 milliárd forint adó nem fog befolyni. (Havonta 25 ezer forint, azaz 2022-ben 4 hónapra 100 ezer forint fejenként.) Kérdés, hogy a többiektől érkező többlet bevételek ezt kompenzálják-e.

A katával kapcsolatos változásokról részletesen itt írtunkSzerző: Lovas Judit
Címkék:  , , , , , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok