Egyedi ajánlatokkal bombázzák a jó ügyfeleket a bankok

Lakáshitelnél is olcsóbb az autóhitel

2012. október 19. A hivatalosan meghirdetett hiteleknél jóval kedvezőbb ajánlatokkal bombázzák a bankok a jó ügyfeleket. Az éveken át jól törlesztő adós a futamidő lejártával autó fedezete mellett a lakáshiteleknél is olcsóbban juthat újabb, bármire felhasználható kölcsönhöz. Ehhez nincs szükség pozitív adóslistára sem, elég a bank saját nyilvántartása.

Olcsóbban lehet autó fedezete mellett szabad felhasználású hitelt felvenni, mint ingatlan fedezetű kölcsönhöz jutni – derül ki a banki ajánlatokból. Igaz, a 10-11 százalék közötti teljes hiteldíj mutatóval futó, forint alapú kölcsönök csak a legjobb adósoknak szólnak. Viszont a nagy átlagnak kínált, a kalkulátorokban és hirdetményekben 14-15 százalékos thm-mel adott autóhitelek is versenyképesek a lakáshitelek többségével. (A jelzáloghitelek árát itt találja, az autóhiteleket pedig itt tekintheti meg.)

Korábban az ingatlanra lehetett a legolcsóbb hitelt felvenni, nemcsak lakáscélra, hanem szabad felhasználásra is. A magas kezdeti költségek miatt persze csak egy-másfél millió forint fölött érte meg a jelzáloghitelt választani, azonban ekkor a teljes hiteldíj mutató minden egyéb kölcsönnel szemben jóval alacsonyabb volt. Mára nagyot csökkent az autóhitelek ára, az öt évre felvett 1 millió forintos kölcsönt havi 23 ezer forint körüli törlesztőrészlettel is megúszhatjuk, míg 5 éve ez 30 ezer forint körül alakult. (5 évvel ezelőtt svájci frank alapú, nagyon kedvező autóhitelnek 20 ezer forint körül volt a havi részlete, igaz, ez ma eléri a 30 ezer forintot.)

A kedvező ár ellenére ma alig akar valaki autóhitelt felvenni (más hitelt se nagyon), hiszen csak az új autók 10 százalékához igényelnek kölcsönt a vásárlók, míg korábban az arány 75 százalék volt. Ráadásul az új autók értékesítése is megzuhant, szeptember végéig mindössze 39.317 darab kelt el belőlük (míg 2008-ban 157 ezer új autót adtak el), így körülbelül idén mindössze 4 ezer autóhitelt nyújthattak új gépkocsi vásárlása esetén. Persze a használt autókkal együtt a teljes gépkocsieladás már valamivel több, mintegy 20 százalékához kérnek hitelt a vásárlók, de még így is fényévekre van a hitelkihelyezés a 4-5 évvel ezelőttihez képest. Nem csoda, hogy a megzuhant forgalom arra ösztönzi a kölcsönt nyújtókat, hogy maguk keressék a lehetőségeket.

„Nem csak levelet kaptam, hanem telefonon is megkerestek, hogy novemberben lejár az autóhitelem, és régi ügyfélként kedvező, 10 százalék körüli teljes hiteldíj mutatóval kaphatok újabb kölcsönt. Ehhez nem kell másik autót vennem, hanem a mostani kocsimra is felvehetek szabad felhasználású kölcsönt. Érdeklődött a bank, hogy tervezem-e hitel felvételét – mesélte portálunknak az egyik ügyfél. A bank az éveken át tartó pontos törlesztést díjazta a kiemelkedő ajánlattal.

Ma 3 bank is kínálja közvetlenül hitelét az autósoknak. Az OTP-csoporthoz tartozó Merkantil, a Budapest Bank és a CIB autóvásárláshoz és gépkocsi fedezete mellett szabad felhasználásra is nyújt kölcsönt. A vásárlók azonban a hiteleknek csak 10-15 százalékát igénylik közvetlenül a bankoktól, a többit a kereskedők értékesítik, természetesen jutalék ellenében.

Az autó fedezete mellett nyújtott szabad felhasználású hitel menekülőút lehetne a kölcsönt nyújtóknak. A teljesen kifordult piaci viszonyokat mindenesetre jól mutatja, hogy a bankok számára legbiztonságosabb jelzáloghitelezés (fedezetként ott van az ingatlan) ma mégsem annyira biztonságos, hiszen autóhitelt ennél olcsóbban is adnak. Pedig a gépkocsi (ami a fedezet) értéke nagyon gyorsan csökken. A jelenség mögött persze az állhat, hogy jelenleg egy bedőlt lakáshitellel nem sokat tud kezdeni a bank, az ingatlan értékesítése nagyon nehézkes (becslések szerint már a 200 ezret közelíti a bedőlt és 90 napon túl nem fizetett lakáshitel), míg az autót könnyen el tudja vinni a pénzintézet, ha az adós nem fizet. Persze az eladás az autóknál sem megy olyan egyszerűen.


Címkék:  , , , , ,

Kapcsolódó anyagok