Lassan pörög fel a lakásépítés, de ehhez árcsökkenés is kellett

2024. június 14. A KSH friss statisztikája szerint az idén áprilisban szinte kilőtt az építőipar. Szakértő szerint sokak fantáziáját az egyre versenyképesebb fogyasztói árak keltették fel. A falazóelemek csaknem 17, az épületfa 10, szigetelőanyagok 4 százalékkal kerülnek kevesebbe a tavalyinál.

Az idén áprilisában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 15,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – adta hírül a KSH. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 10,8, az egyéb építményeké 22,6 százalékkal bővült. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 11 százalékkal lett magasabb a márciusinál. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene viszont kissé (fél százalékkal) elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi tagozatának elnöke úgy látja, jó formában találja az építőanyag piacot a kormány új energiahatékonysági támogatása. Az értékesített mennyiségek szinte minden árucsoportban emelkednek, az árak azonban nem. Sok a szabad kapacitás az országban, ezért is indulhat meg lassan nemcsak a felújítási- hanem az újlakás építési piac is, amit – tette hozzá – alátámasztanak a KSH ma publikált adatai is.

Az energiahatékonysági támogatásra pályázóknak sem aggódniuk


Az építőipar adataiból a jövőre nézve legfontosabb a szerződésállományok alakulása, és ez most kezd megnyugtatóan alakulni. Az épületek építésére kötött szerződések volumene az év eleje óta masszív növekedést mutat, és ebből a sorból nem lógott ki az áprilisi 206 milliárd forintos adat sem. Az új szerződésekben foglalt munkák értéke havonta meglehetősen nagy ingadozást mutat, de most már elmondhatjuk, hogy összehasonlító áron bő 10 százalékkal magasabb, mint a csúcsévnek számító 2022 első 4 hónapjában volt.

Juhász Attila szerint a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utalnak az Újház Zrt. májusi építőanyag értékesítési adatai is. Ezek szerint májusban összességében 15,7 százalékkal több építőanyagot adtak el, mint egy évvel korábban, az értékesítés árbevétele viszont csak 11,5 százalékkal emelkedett, mert az építőanyag árak egy év alatt összességében 3,6 százalékkal csökkentek.

A falazóelemek ára csaknem 17, az épületfa ára pedig 10 százalékkal csökkent egy év alatt. Juhász szerint nem kell az árak miatt azoknak sem aggódniuk, akik az új energiahatékonysági támogatásra pályáznak. A szigetelőanyagok ára összességében 4 százalékkal mérséklődött. Ezen belül a főleg födém és tető szigeteléshez használt z üveg- és kőzetgyapot termékekért 1,7 százalékkal, a homlokzati szigetelést adó EPS szigetelő habokért 6 százalékkal kell kevesebbet fizetni.

Szerző: BVJ
Címkék:  , , , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok