Az egészségpénztárak egyre több pénzt és tagot vonzanak

Lejtőn a nyugdíjtakarékosság

2012. szeptember 3. További létszámcsökkenést és a befizetések visszaesését várják szakemberek az önkéntes nyugdíjpénztáraknál. A szektor helyzetének javítására több elképzelés is létezik, de az nem látszik, hogy ehhez lenne kormányzati támogatás. Az egészségpénztárak viszont az állami szorítás ellenére állják a sarat.

A négy éve tartó válság során az önkéntes nyugdíjpénztárak 172 ezer tagot veszítettek. Ez a tendencia pedig csak nem áll meg, az idei második negyedévben a létszám a felügyeleti (PSZÁF) adatok szerint 11,4 ezerrel apadt. Nem bíztató a befizetések alakulása sem. A tagdíjbevétel 2012 első félévében majdnem hat százalékkal volt csekélyebb a tavalyinál. Kozek András, az Allianz Hungária vezérigazgató-helyettese portálunknak elmondta: az idén további létszámcsökkenés várható, ami éves szinten akár az öt százalékot is elérheti. A nyugdíjpénztári díjbevételnél 2012. nagy valószínűséggel tíz százalékot meghaladó visszaesést hozhat. A Dimenzió Biztosítónál is arról beszéltek, hogy tapasztalatuk szerint a munkáltatók költségeik csökkentésekor első lépésben a béren kívüli juttatásokhoz nyúlnak, így a hosszú távú megtakarítások tömege is fokozatosan csökken. Ezen a téren pedig – tették hozzá – a közeljövőben sem lehet pozitív változásra számítani.

Az OTP nyugdíjpénztári vezetője, Nagy Csaba egy konferencián nemrégiben is elmondta: a magánnyugdíj-pénztári rendszer összeomlása után félelem alakult ki az önkéntes pénztári tagsággal kapcsolatban is. Sokakban merült fel, hogy ez a megtakarítás is az államháztartáshoz kerülhet. Nagy Csaba és minden szakember azóta sem győzi hangsúlyozni, az önkéntes kasszáknál más a helyzet. Ennek ellenére egyértelműnek tűnik, hogy a kasszák nehézségeit a válság miatti anyagi gondok, a végtörlesztés hatása (ehhez mindenki mindenhonnan igyekezett „összesöpörni” a pénzt) mellett nem elhanyagolható mértékben a nyugdíjtakarékosság iránti bizalom megingása is okozhatja.

Új kedvezményeket szeretne a szövetség


A PSZÁF adataiból még egy meglepő jelenség látszik az egészségpénztáraknál. Miközben ugyanis a befizetések az egy évvel korábbit 10 százalékkal meghaladták, a szolgáltatási kiadások némiképp csökkentek. Az előző években a kiadások jelentősebben nőttek a befizetéseknél, a pénz gyors felhasználása volt a szektor egyik sajátossága. A mostani számok alapján talán bízhatunk abban, hogy ha lassan és fokozatosan is, de előtérbe kerül majd az egészségtakarékosság (ha már a nyugdíjra való spórolást sikerült kinyírni).
Ezt bizonyíthatja, hogy az egészségpénztáraknál egészen más folyamatok látszanak. Lehoczky László, az MKB önkéntes pénztárainak vezetője, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta: míg korábban a nyugdíjpénztári befizetések a kétfajta befizetés kétharmadát képviselték, az idén az egészségpénztári munkáltatói hozzájárulások összege már meghaladta a nyugdíjpénztári befizetéseket. Ő ugyanakkor úgy véli, hogy az mindenképp pozitív, és különösen hosszú távon biztató, hogy az egyéni öngondoskodás határozott erősödése tapasztalható a tagoknál. A nyugdíjpénztárakban az egyéni befizetések aránya az összes tagdíjon belül 34-ről 44 százalékra nőtt. Az egészségpénztárakban a korábbi 15 százalékkal szemben most már minden ötödik forint saját „hozzájárulás”.

Lehoczky szerint az egyéni öngondoskodás erősítésére az önkéntes  nyugdíjpénztárak tagjai számára új állami kedvezményeket, konstrukciókat kellene kialakítani. Az egészségpénztárak lehetőségeit pedig a betegségorientált szolgáltatások mellett prevenciós szolgáltatásokkal és a szélesebb ápolásbiztosítási tevékenységgel kellene bővíteni. Úgy tudjuk, a szövetség javaslatokat készítve megpróbál a kormányzatnál is eredményeket elérni az ügyben.

Ennek esélyeivel kapcsolatban sokatmondó lehet, hogy a reálhozamot készpénzben vehették fel az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők. Annak ellenére, hogy így jókora lökést, egyben az államosítástól rettegőknek pozitív jelzést adhatott volna, ha ez a pénz az önkéntes pénztárakat gyarapíthatta volna. Ráadásul – mint arra a Patikapénztár vezetője, Lukács Marianna felhívta a figyelmet – éppen az idén került ki a prevenció teljesen az önkéntes egészségpénztári körből. Az egészségmegőrzés pedig – amit az OEP sem finanszíroz – nem került maradéktanul a SZÉP-kártyára sem (erről részleteket itt talál).

Ezzel együtt az MKB egészségpénztára és a Patika is impozáns növekedést tudott az első félévben elérni. Mindkét kasszában 12 ezer fővel nőtt a taglétszám. A befizetésnél is látványos emelkedésről számoltak be. Ez a „menetelés” pedig Lukács és Lehoczky szerint is folytatódhat az év további részében.


Címkék:  , , , ,

Kapcsolódó anyagok

Sikerük titka a gyors döntés
2019. június 24. A vízilabdában másodpercek alatt történnek az események. Nincs idő hosszas gondolkodásra, a kínálkozó helyzeteket azonnal ki kell használni. A befektetések világában is gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni.


Szívós Márton világbajnok vízilabdázó és Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Mindketten nagyon sikeresek a hivatásukban, de más is közös is van bennük: tudnak és mernek gyorsan dönteni. Jó helyzetfelismeréssel egy vízilabdázó győzelmet is szerezhet a csapatának, egy befektetési alapot kezelő szakember pedig a piaci átlagnál magasabb hozamot érhet el a befektetők számára.
Szívós Márton utánpótlás játékosként ifjúsági Európa-bajnok, világbajnoki bronzérmes, Universiade győztes. A magyar férfi vízilabda válogatott tagjaként világbajnok és Világliga győztes. Londonban és Rio de Janeiroban az olimpiai 5. helyezett csapat tagja volt. Klubcsapataival ötszörös magyar bajnok, olasz bajnok, ötszörös magyar kupa, olasz kupa, Euroliga és Európai Szuperkupa győztes.
Hosszú Ferenc 2006-ban diplomázott a budapesti Corvinus Egyetemen, 2007-től az OTP Alapkezelő termék-, majd portfoliómenedzsere, 2017-től pedig befektetési igazgatója. Elsődleges szakterülete az árupiaci befektetések. Az OTP Föld Kincsei Alap portfoliómenedzsere, amely eddig hat alkalommal nyerte el az Év Legjobb Árupiaci Alapja díjat a Privátbankár.hu Klasszis szakmai díjazásán.
2019-ben a szakma az Év Feltörekvő Portfoliómenedzserévé választotta.
Az OTP Föld Kincsei Alap a hazai piacon egyedülálló stratégiát követ: abszolút hozamú származtatott alap, amely a határidős árupiacokon keresztül energiahordozókba, nemesfémekbe, ipari fémekbe, mezőgazdasági terményekbe fektet.
„Az árupiacokon a vedd meg és tartsd (buy and hold) stratégia akkor sem biztos, hogy jó hozamot eredményez, ha az árfolyamok egyébként felfelé tartanak. Ezekre a piacokra ugyanis határidős ügyleteken keresztül lehet befektetni, amelyeknek folyamatos megújítása jelentős költségekkel jár. A jó stratégia ezért az aktív kezelés, a kínálkozó lehetőségek gyors kihasználása akár vételi (long), akár eladási (short) pozíciókkal, amelyeknek a hatékonyságát tőkeáttétel segítségével lehet tovább növelni. Az árupiacok azonban rendkívül kiszámíthatatlanok, teljesítményüket nemcsak a világgazdasági folyamatok, hanem gyakran a politika, az időjárás, vagy akár a természeti jelenségek is befolyásolják. A döntések kockázattal járnak, amelyeket vállalnom kell.” – mondta el Hosszú Ferenc.
Az OTP Föld Kincsei Alap tehát olyan befektetés, amelynek jelentős kockázata van ugyan, de a legalább 3-5 éves ajánlott befektetési időtávon várható hozama is magasabb, mint amit kockázatvállalás nélkül el lehet érni.
Az alapról részletesen itt tájékozódhat: https://www.otpbank.hu/otpalapkezelo/hu/A_FoldKincsei
A befektetési jegyek elérhetőek az OTP Bank fiókhálózatban, illetve az OTPdirekt elektronikus csatornáin keresztül, illetve több más pénzintézet is ajánlja az alapot privátbanki ügyfelei számára.