Lekerült a szégyenpadról a Generali

2012. október 11. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) mellett működő békéltető testület ajánlásainak fittyet hányó bankok és biztosítók listáján ma jelentős változást érzékeltünk. A Generali biztosító ugyanis a kilenc futó ügyből nyolc esetben, ha határidőn túl is, de végül fizetett.

Korábban beszámoltunk arról, hogy a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) ajánlásainak rendre nem tesz eleget a Generali Biztosító és az FHB Bank. Most azonban jelentősen változott ez a „szégyenlista”. A Generali ugyanis a többnyire lakásbiztosítással kapcsolatos döntéseknek majdnem mindegyikét teljesítette. A kilenc futó ügyből nyolc esetben, ha határidőn túl is, de végül fizetett ügyfelének. A nem teljesített ajánlások száma így 24-re mérséklődött.

Az FHB közben a korábbinál is jelentősebb szerepet játszik ezen a listán. Legutóbbi cikkünk óta ugyanis további (az előzőekhez hasonló) esetekben nem fogadták el a PBT döntését. Jelenleg 10 ilyen ügy található a testület nyilvántartásában. Banki jogászok előző cikkeink megjelenése után azzal érveltek portálunknak, hogy az FHB eljárásban nincs semmi érthetetlen. Mint felhívták a figyelmet, a számítási eltéréseket az okozta, hogy az előírások szerint a végtörlesztés előtt esedékessé vált részleteket napi árfolyamon lehetett elszámolni. Abban az esetben azonban, ha valaki a törlesztőrészlet(ek)et és/vagy hátralékot (késedelmi kamattal együtt) nem annak esedékességekor, hanem éppen a végtörlesztés napján fizette meg, akkor a teljes összeget a rögzített árfolyamon számolta el a bank. A tapasztalatunk szerint volt ahol ezt tudatták az ügyféllel. ő ugyanis az utóbbi esetben sokkal jobban járt. Tény viszont, hogy így a bank vesztesége nőtt.

Az FHB tehát érzékelhetően továbbra sem hajlandó békélni. Az AXA esetében viszont (amely rendszeresen állt a felügyelet célkeresztjében) enyhülést látunk. A társaság ugyanis korábbi elutasító magatartása után együttműködésről állapodott meg a PBT-vel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy pórul járt motoros ügyfelének fizetne a biztosító.

Érdemes a kapcsolódó cikkeket is megnézni!


Címkék:  , , , , , ,

Kapcsolódó anyagok