Magánnyugdíj: lépni kell!

2012. augusztus 3. Már több mint egy hónapja elkezdődött az Erste és az Aegon Magánnyugdíjpénztár végelszámolása. Aki innen nem akar automatikusan átkerülni az állami rendszerbe, annak mindenképpen foglalkoznia kell a kérdéssel. Azoknak, akik úgy érzik, visszakényszerítették őket a tb-be, perek adhatnának némi reményt.

Július elsején elindította a végelszámolást az Erste és az Aegon Magánnyugdíjpénztár is. A törvény szerint a végelszámoló 30 napon belül kiküldött levélben tájékoztatja a pénztár tagjait a pénztár jogutód nélküli megszűnéséről, és 30 napos határidővel nyilatkozattételre szólítja fel őket. A leveleknek tehát legkésőbb a napokban meg kell érkezniük. Aki nem kapott ilyet, és nem tesz semmit, vagy kapott, de félredobta, könnyen az állami nyugdíjrendszerben találhatja magát.

Az Aegon a honlapján is közzétette a kitöltendő nyilatkozatot. Fel is sorolják, melyik az a nyolc pénztár, amelyek közül azok a tagok választhatnak, akik magánkasszánál akarnak maradni. Megjegyezzük, hogy közülük az AXA azt ígéri, hogy szeptemberben dönti el, marad-e a piacon. Azt tanácsoljuk tehát, inkább a többi közül válasszanak. (Az ehhez szükséges információkat itt gyűjtöttük csokorba.) Hangsúlyozzuk, hogy ma hosszú távra leginkább magánpénztárakban éri meg takarékoskodni. Az sem mellékes, hogy a már megjelent jogszabálymódosítás szerint az itt maradók is 100 százalékos állami nyugdíjra jogosultak (persze nem visszamenőleg). Ha korábban is fennáll ez a lehetőség, az alighanem a korábban visszalépettek egy részét is elgondolkodtatta volna.

A Ténytár blogban azt feszegetik, hogy azok, akik úgy érezték, sarokba szorították őket, és csak ezért léptek vissza az állami rendszerbe, mire számíthatnak. Az írásból az derül, hogy az úgynevezett jogfenntartó nyilatkozatok alapján meglehetősen kétséges perelni. Az azonban, hogy a kormány nemrégiben nyíltan is beismerte, hogy a beígért egyéni nyugdíjszámlákból nem lesz semmi, akár változtathat is a képen. Ezért – summázza az írás – bár a jogfenntartó nyilatkozatot tevő egyének pervesztése tűnik esélyesebbnek, hasznos lehetne ezzel kapcsolatban egy mintaper.  Szerintünk az eltérő bírói gyakorlat miatt több tanácsnál is érdemes lenne próbálkozni (ez tehát nem egyetlen, hanem az ország több részén beadott keresetet jelent).

Kapcsolódó anyagok