Most jó állampapírt venni?

Magas kamat, hosszú lekötés

2012. január 13. Érdemes lehet a lakosságnak is elgondolkodnia a legújabb államkötvény megvásárlásán, hiszen annak kamata még az akciós banki betétekét is felülmúlja. Ráadásul követi az inflációt. Így a legrosszabb forgatókönyv (egy esetleges államcsőd) esetén is tartja az értékét. De vigyázat, a nyereség jóval kisebb, ha lejárat előtt szükségünk van a pénzre.

A banki lekötéseket meghaladó kamatozású a január 11-től kapható, új, hároméves Prémium Magyar Államkötvény. A 2015/J jelű értékpapír az infláció felett még 5 százalék kamatprémiumot is fizet, így az első évre összesen 9,3 százalék a kamata. A kamatot évente határozzák meg úgy, hogy a novemberi éves inflációt növelik a kamatprémiummal.
A befektetés azért is elgondolkodtató, mert a lakosság döntő része egyelőre nem profitálhatott az emelkedő állampapír hozamokból, most viszont - épp ennek köszönhetően - a bankbetéteknél magasabb kamathoz juthat. Ugyanakkor nehézkessé teszi a befektetést, hogy az új államkötvény csak a Magyar Államkincstár fiókjaiban vásárolható.

Kisbefektetőknek nehézkes

Hiába halljuk azt, hogy 10 százalék közelébe emelkednek az egyéves állampapírhozamok, és hiába lett a múlt heti aukción 9,96 százalék a 12 hónapos diszkontkincstárjegy átlaghozama, ha a kisbefektető nem azon az áron juthat a papírokhoz, mint az intézményi befektetők - mondta Ádám Zsigmond, értékpapírpiaci szakíró, magánbefektető portálunknak. Az átlagpolgár jellemzően a Magyar Államkincstár (MÁK) fiókjaiban (ezek Budapesten és a megyeszékhelyeken találhatóak) illetve néhány forgalmazó nagybanknál vásárolhat belőlük. A MÁK nagy előnye, hogy díjmentes a számlavezetés, sőt ingyenes a pénz felvétele és az utalás is, ha a pénzt ki szeretnénk venni. Hátrány viszont - azon túl, hogy kevés a fiók az országban -, hogy nagyok a vételi és eladási árfolyam közötti különbségek (marzs). És ez igaz a bankokra is, ott azonban nem díjmentes a számlavezetés.

Tegnap például az egyik, bő egy év múlva lejáró államkötvényt "csak" 8,10 százalékos hozammal tudtunk volna megvenni a MÁK-nál, ennek nettó árfolyama (kamatok nélkül) 98,6 százalék volt. Ugyanakkor, ha el szerettük volna adni, mert épp ilyen papírunk van, viszont készpénzre lenne szükségünk, akkor mindössze 96,22 százalékos nettó áron vette volna meg a kincstár. A különbség bő 2 százalékpont. Ha ez a hozamunkat csökkenti, az fájó lehet.

Másik lehetőség, hogy brókercégen keresztül vásárolunk, ekkor azonban ismét azzal kell szembesülnünk, hogy ha kis tételben, nem profi befektetőként adunk megbízást, akkor gyakorlatilag többszörös ügynöki jutalékot fizettetnek meg velünk. Éppen azért lehet most jó befektetés a legfrissebb Prémium Államkötvény, mert a banki kamatszinteket veri (banki kamatokat itt találhatja) és jelenleg a legjobb hozamot biztosítja a kisbefektetőknek az állampapírok közül. (A legjobb éves banki kamatok 8 százalékon állnak.)

Mi van, ha jön az államcsőd?

Az elmúlt hetekben közbeszéd lett az államcsőd esélyének latolgatása. Az biztos, hogy még a legrosszabb forgatókönyv esetén is (ha nem tud az ország külföldi devizában fizetni), nem kell attól tartani, hogy forintból kifogyna az állam. Maradna a bankóprés, ami nyilván inflációt gerjeszt, így ezen keresztül értéktelenedik el egy-egy befektetés. Csakhogy ez ellen nyújt védelmet az inflációhoz kötött, változó kamat, hiszen ha a pénzromlás gyorsulna, a kamat is megnőne.
Az első inflációkövető lakossági államkötvényt 3 éve bocsátották ki, az akkor 6 százalékos prémiumot fizetett. A későbbi papíroknál ez a prémium már csökkent. A novemberben kínáltnál már csak 3,5 százalék volt. A mostani, 5 százalékos kamatprémiummal nyilván a lakosság számára kívánják még vonzóbbá tenni az értékpapírt, sőt az eladás érdekében - a Magyar Nemzet információja szerint - marketingkampányba kezd az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Ádám Zsigmond szerint a vásárláskor azt kell mérlegelni, hogy ha valaki a 3 éves lejárat előtt a pénzéhez szeretne jutni, akkor csak hozamveszteséggel tud megválni tőle. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a kincstárnál is lehet Tartós Befektetési Számlát nyitni, így igénybe lehet venni a kamatadó-kedvezményt. A meglehetősen szűkös fiókhálózatból eredő hátrány kiküszöbölésére szolgál, hogy a webkincstár szolgáltatás igénylésével az interneten is lehet megbízásokat adni.


A Prémium Magyar Államkötvény 2015/J induló kamata 9,3 százalék. A következő évre a kamat a novemberi 12 havi infláció plusz 5 százalékpont. A kamatot évente fizetik ki. A legkisebb befektethető összeg ezer forint.

Kapcsolódó anyagok